Feyenoord en ADO Den Haag speelden woensdagavond een benefietduel voor het onderzoek van Casper van Eijk naar alvleesklierkanker. Stichting Support Casper krijgt veel steun van de sport. Directeur Sjoerd Zwanenburg van stichting Overleven met Alvleesklierkanker, die samenwerkt met Van Eijk, is dolblij: “Zo kunnen we een stap vooruit zetten.”

“Het is enorm belangrijk dat de voetballerij meewerkt”, zegt Zwanenburg. Dagelijks overlijden acht tot tien mensen aan de ziekte, die snel een einde aan het leven van de lijdende patiënten maakt. “Het geld is natuurlijk welkom, want zo kunnen we beter onderzoeken. Momenteel hebben we bijvoorbeeld twaalf onderzoekers in dienst, we kunnen dat dankzij de benefietwedstrijd uitbreiden naar dertien.”

Clubarts

De Rotterdamse club is een enorme steun in de rug: “Feyenoord genereert geld voor ons. Het is wel handig dat Casper clubarts is bij Feyenoord, daardoor kunnen we veel in de voetbalwereld doen. Ik denk dat we zonder de voetballerij op een totale opbrengst van twee miljoen euro zouden zitten. We zitten nu op vier miljoen.”

Tien miljoen

Zwanenburg vervolgt: “We zijn nog veel meer van plan. De doelstelling is tien miljoen euro. Dat willen we op verschillende manieren bereiken. Vorig jaar hadden we een actie met Rotterdamse club Excelsior, dit jaar met Feyenoord, dus ik hoop volgend jaar iets bij Sparta te gaan doen, dan is de cirkel qua Rotterdamse clubs rond.”

Hoog

“Daarnaast gaan we binnenkort onze grenzen verleggen naar het hockey. Voormalig tophockeyster Ellen Hoog wordt onze nieuwe ambassadeur, dat is prachtig. Stap voor stap willen we onze ambitie verwezenlijken: de oneerlijke strijd met alvleesklierkanker aangaan en winnen.” Support Casper bracht zelf 50.000 euro bij elkaar door de wedstrijd in De Kuip, mede uit donaties. Ook Feyenoord doneert de opbrengst: “Ik verwacht van hen een bedrag van 120.000 euro en dat is prachtig.”