TILBURG – Het was spannend woensdag met de gemeenteraadsverkiezingen in Tilburg. In de tussentijdse peilingen gingen Lijst Smolders en D66 nek aan nek. Uiteindelijk heeft D66 het onderspit moeten delven en heeft Lijst Smolders (LST) tien zetels veroverd, een grote overwinning. Maar D66 zei voor de verkiezingen niet met LST te willen samenwerken, wat nu?

LST is de grootste partij geworden van Tilburg, daar kan niemand meer om heen. Met 20,88 procent van de stemmen heeft Smolders tien zetels behaald. Dat betekent dat er bijna 17.000 mensen hebben gestemd op LST.

D66 liet al voor de verkiezingen weten dat ze niet wil samenwerken met Lijst Smolders. Maar hoe staat D66 daar nu tegenover? En wat zeggen de andere partijen?

D66
“We hebben een uitzonderlijke prestatie geleverd, vier jaar geleden ook al”, zegt D66-lijsttrekker Berend de Vries. “Op Utrecht en Leiden na, hebben we de beste D66-uitslag van de grote steden.” D66 wist de negen zetels die ze vier jaar eerder veroverde te behouden. In de landelijke peilingen lag D66 wat onder druk, maar dat heeft in Tilburg geen effect gehad.

“Tijdens de campagne wisten we al dat Smolders een goede uitslag ging krijgen, een prestatie van formaat”, vertelt De Vries verder. Hij is blij dat de progressieve partijen, GroenLinks en D66, het goed hebben gedaan. “VVD had last van Smolders, maar weet toch een extra zetel te krijgen. Wat ik wel een zorgelijke ontwikkeling vind, is het verlies op traditioneel links. De linkse kiezers worden nu niet meer goed vertegenwoordigd in de raad.”

“Wat ik voor de verkiezingen zei, blijft nu hetzelfde. De partijen liggen zo ver uit elkaar, ik sluit de samenwerking tussen D66 en LST nog steeds uit”, zegt de D66’er stellig. De partij ziet geen noodzaak en vindt dat er nog andere meerderheden zijn te maken. “Fatsoenshalve gaan we wel het gesprek aan, maar dan zullen we de onmogelijkheden voorleggen.” LST is nu eerst aan zet, als daar niks uitkomt zal D66 zelf ook gaan kijken naar een mogelijke coalitie.

PvdA
“Ik heb me wel eens beter gevoeld”, vertelt Yusuf Celik, lijsttrekker van PvdA, na de flinke nederlaag van gisteren. “Het is een grote teleurstelling, maar dat maakt ons wel strijdbaar voor de komende vier jaar.” Celik is zeer verrast over de uitslag: “Kennelijk wist Lijst Smolders (LST) de juiste snaar te raken bij de verkiezingen.” PvdA is van vijf naar twee zetels gegaan en volgens Celik spelen de landelijke verkiezingen daar ook bij mee.

Celik sluit een plek in coalitie uit en zal plaatsnemen in de oppositie. “LST heeft een populistische ondertoon, dat is niet mijn koers.” D66 weet te handhaven, maar dit gaat wel ten koste van de linkse partijen. De PvdA’er heeft niet nagedacht over een samenwerking met Smolders. Een gesprek had er altijd kunnen plaatsvinden, maar daar rekent de lijsttrekker niet op.

VVD
“Ik ben zeer tevreden”, vertelt een opgewekte VVD-lijsttrekker Oscar Dusschooten. De VVD heeft deze verkiezingen een zetel erbij gekregen, van vijf naar zes. “Dat is ruim twintig procent meer stemmen dan de vorige verkiezingen.”

“D66 en LST gingen nek aan nek, dat was heel leuk en spannend. Maar Smolders is nu de grootste, zij hebben nu de lead”, aldus Dunsschooten. De VVD’er sluit een samenwerking met LST niet uit. “Hij heeft m’n nummer, dus hij kan me bellen. En dan gaan we samen zitten met een kop koffie, of twee of drie.” De lijsttrekker is zeer benieuwd naar de plannen van LST.

Zelf heeft de VVD een transparant verkiezingsprogramma en ze hebben één ambitie: de plannen uitvoeren. “Ik ben heel erg benieuwd naar de plannen van Hans. LST heeft een onduidelijk verkiezingsprogramma en Hans vertelde dat hij niet te zwaar tilt aan zo’n verkiezingsprogramma.” De VVD wil graag de plannen naast elkaar leggen en kijken naar de verschillen en overeenkomsten tussen de partijen.

Lijst Smolders
“Er was geen discussie over mogelijk, wij zouden goed gaan scoren”, vertelt Hans Smolders, lijsttrekker van Lijst Smolders. Al de hele dag staat zijn telefoon roodgloeiend. “Ik had me er wel op voorbereid, maar met zo’n grote overwinning ben ik wel heel blij.” Smolders vertelt dat er ongeveer 14.000 stemmen op hem zijn gevallen.

Met wie Smolders wil gaan samenwerken de komende vier jaar, weet hij nog niet. “We gaan eerst met alle partijen en een informateur rond de tafel zitten.” D66 had eerder aangegeven een samenwerking met LST niet te zien zitten. “Maar alleen verstandige mensen kunnen van mening veranderen”, zegt de politicus. “Je ontkomt er niet aan om met D66 te gaan samenwerken. Je moet wel een coalitie vormen met de twee grootste partijen. Buitensluiten zou democratisch heel ongeloofwaardig worden. Dan komen er veel boze reacties.”

Dat sommige partijen het verkiezingsprogramma van LST onduidelijk vinden, noemt Smolders een drogreden. “GroenLinks, SP en CDA staan ook haaks op hun eigen partijprogramma”, aldus Smolders.