Venezuela heeft gisteren zijn eigen cryptomunt gelanceerd. De munt( de Petro) moet de Amerikaanse sancties omzeilen. De Petro steunt op de waarde van een olievat ter waarde van €60,-.

  “De asset is het grote verschil met andere cryptomunten, zoals de Bitcoin,” vertelt Derek Westra van Freshdeck, een cryptoconsultant. De Bitcoin wordt beheerd door miljoenen verschillende miners. Miners zorgen ervoor dat de blockchain van de Bitcoin (de beveiliging), veilig blijft en dat niets of niemand deze kan aanpassen. De overheid heeft de volledige macht over de munt, omdat zij de blockchain in handen hebben.

Trump in het harnasjagen.

In augustus 2017 legde president Trump strenge sancties op, waarbij Amerikaanse banken geen nieuwe zaken mochten starten met de regering van Venezuela. Trump deed dit omdat hij de Venezolaanse president Nicolás Maduro als dictator beschouwde. Maduro heeft de munt gelanceerd om deze sancties te omzeilen.

Dit plan is echter nu al mislukt. Zaken tegenhouden met een decentrale munt, zoals de Bitcoin, is lastig. De Petro is alleen volledig centraal, daarom kon de Amerikaanse overheid alsnog de zaken met de munt stopzetten. ‘‘Wat ze beter hadden beter de Bitcoin uitroepen tot een wettelijk betaalmiddel. Dan had Trump niet veel kunnen doen om de zaken met de overheid te stoppen,’’ vertelt Westra.

Toekomst van de munt.

De meeste crypto economen geven de munt een kleine kans van slagen . De bitcoin is de revolutie van vertrouwen. In plaats van vertrouwen in een tussenpersoon, wordt er vertrouwt in een code. ”Waarom zou iemand dan in een munt investeren, waarbij je toch een overheid moet vertrouwen, die ook nog eens in het verleden keer op keer bewezen heeft niet te vertrouwen te zijn? Ik denk niet dat veel mensen die verstand hebben van