In de eerste drie maanden van 2018 moesten evenveel burgemeesters vroegtijdig aftreden als in de gehele twee jaar hiervoor. Dat blijkt uit cijfers die zijn opgevraagd bij het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Volgens hoogleraar politicologie Monique Leyenaar komt dat doordat burgemeesters veel druk ervaren.

Het gaat om burgemeesters die min of meer verplicht het veld moesten ruimen onder druk van het volk en de gemeenteraad. In totaal gaat het om vier burgemeesters. In twee gevallen houdt het aftreden verband met grensoverschrijdend gedrag. In de andere gevallen gaat het om gezondheidsredenen en een discussie over geheim wachtgeld.

Hoewel je als Tweede Kamerlid of burgemeester in het verleden nog wel eens met een slok op achter het stuur kon zitten, ligt alles tegenwoordig veel meer onder een vergrootglas. “Misstanden worden sneller aan de orde gesteld. Als burgemeester ervaar je die druk”, zegt hoogleraar politicologie van de Radboud Universiteit Monique Leyenaar.
Sociale media

Sociale media

Of we minder pikken van onze bestuurders? Volgens Leyenaar niet per se, het komt vooral doordat we meer weten. “We keurden het vroeger misschien ook af, maar tegenwoordig hebben we meer mogelijkheden om onze mening kenbaar te maken.” Ze doelt dan vooral op sociale media. Via deze kanalen verspreidt het nieuws zich snel en kun je eenvoudig je mening ventileren.

Ruud van Bennekom, directeur van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, vindt ook dat burgemeesters vol in de belangstelling staan. Toch vindt hij het moeilijk om deze stijging te verklaren.

Aantal vroegtijdig vertrokken burgemeesters sinds 2008