Robin Haase raakte tijdens de Miami Open opgefokt. Dit overkomt Haase vaker. Sportpsycholoog Lea Raemaekers legt uit waarom de ene sporter agressiever reageert op tegenslagen dan de ander.
Foto: Marianne Bevis / Flickr

“Als sporters dreigen te verliezen, kunnen ze zich hierdoor laten afleiden. Als sporter moet je je concentreren op je taak door bijvoorbeeld de bal goed te raken”, vertelt sportpsycholoog Raemaekers. Sporters kunnen zich volgens Raemaekers op twee manieren laten afleiden. Direct (bijvoorbeeld door weersomstandigheden) en intern. Angst om te verliezen kan bijvoorbeeld een interne afleiding zijn. Volgens Raemaekers werkt dit nadelig op de concentratie van de speler.

Coping

“Constant nadenken over dit soort zaken kan frustrerend en stressvol werken, maar hoeft niet per se tot agressie te leiden. De een wordt er verdrietig van, de ander smijt zijn tennisracket op de grond.” Dit komt volgens Raemaekers door verschillende dingen: ervaringen uit het verleden, de sportcultuur en de manier waarop hij of zij op stress reageert, ook wel de copingstijl genoemd.

Haase

Haase won uiteindelijk toch de eerste ronde van het jaarlijkse tennistoernooi Miami Open met 6-4, 3-6, 6-1. Maar makkelijk was dat niet. Hij liet duidelijk zien dat hij dit hem frustreerde en irriteerde. Na het verlies van de tweede set werd hij door de scheidsrechter aangesproken op zijn gedrag. Haase weigerde hier naar te luisteren. “Ik wil er niets over horen!” zei hij.