Lance Armstrong is uitgenodigd om twee dagen voor de Ronde van Vlaanderen te komen spreken voor tweeduizend wielerfans. Het is de vraag of de komst van de ex-wielrenner, die levenslang geschorst is wegens doping, zo gewenst is. 

Terugkeer

Volgens AD Sportwereld-journalist Pim Bijl kan zijn komst door het grote publiek worden gezien als zijn eerste terugkeer naar de wielersport. ,,Door de schorsing is het voor hem verboden om bij bepaalde evenementen aanwezig te zijn. Bij de Tour zullen ze hem niet uitnodigen. Wat eigenlijk hypocriet is: mensen als Virenque en Jalabert lopen daar rond. Die hebben ook het een en ander gebruikt.”

Wouter Vandenhaute, organisator van de wielerronde, vertelde bij het VRT-programma De zevende dag al jaren het gevoel te hebben dat de Amerikaan is gestraft voor zijn arrogantie. Hij zei geen stelling voor of tegen doping in te nemen. Maar dat hij iemand de kans geeft om z’n verhaal te vertellen.

Vandenhaute liet ook weten het vreemd te vinden om Armstrong uit de geschiedenis van het wielrennen te wissen. Bijl sluit zich daarbij aan: ,,Het is heel terecht dat zijn tourzeges zijn afgepakt, want hij heeft bekend. Maar het is raar om te doen alsof er zeven tours zijn gereden waar Armstrong niet bij was. Hij maakt, niet altijd positief, een groot deel uit van de wielersport. Ik snap het wel dat hij straks bij de Ronde is. En dat we hem af en toe zien.”

Publiciteitsstunt

Bijl zegt dat meerdere renners liever hebben dat het weekend in het teken van de wedstrijd staat. Volgens hem is de actie van Vandenhaute erg controversieel is. Dat denkt ook Gio Lippens, wielercommentator bij NPO Radio 1. ,,Ik vraag me af of je als organisatie Armstrong een podium moet geven. Het is een beetje provocerend om hem uit te nodigen. Het ruikt als een publiciteitsstunt.”

UPDATE (27-03-2017): Lance Armstrong heeft vandaag op Facebook laten weten dat zijn bezoek aan de Ronde van Vlaanderen niet doorgaat. Als reden voor de afzegging schrijft Armstrong dat hij te maken heeft met ”droevige familieomstandigheden” en daarom ”dicht bij huis moet blijven”. Bezoekers die speciaal voor de ex-wielrenner een kaartje hebben gekocht, krijgen hun geld terug.