We doen het de laatste jaren steeds beter op het Eurovisie Songfestival. Nederland heeft sinds 2013 slechts één keer de finale gemist en ook dit jaar lijken we op een finaleplaats af te stevenen, als het aan de bookmakers ligt tenminste. Maar hoe gaan de bookmakers eigenlijk te werk en is hun werkwijze wel betrouwbaar?

De term bookmakers is een verzamelnaam voor verschillende wedkantoren als Unibet en Betway waar mensen de uitslag van het songfestival kunnen voorspellen. Maar hoe bepalen de bookmakers nu wie er bovenaan hun lijstje staat? De wedkantoren monitoren simpelweg welk land het vaakst door hun gebruikers als winnaar wordt voorspeld. Dit land komt vervolgens op nummer één bij de bookmakers.

Wedden?

Het zijn dus eigenlijk niet de bookmakers zelf, maar de mensen die hun voorspelling hebben ingestuurd, die de bookmaker ranking bepalen. Het voorspellen van de winnaar van het songfestival is trouwens heel erg simpel. Je hoeft enkel een account aan te maken bij een van de wedkantoren en wat geld in te leggen, that’s it. Maar hoe betrouwbaar is de ranking die hieruit voorkomt? Om die vraag te beantwoorden kun je kijken naar de afgelopen jaren. Op de site https://eurovisionworld.com/, een fan community die alle cijfers rond het Eurovisie Songfestival bijhoudt, zijn de voorspellingen en de uiteindelijke uitslagen van de afgelopen jaren te vinden.

 

Onze kansen

Of Waylon met zijn Outlaw In ‘Em ook daadwerkelijk op de achtste plaats gaat eindigen – zoals de bookmakers op dit moment beweren – is lastig te zeggen. Kijkend naar de afgelopen jaren moet een toptienklassering wel lukken aangezien de bookmakers er vaak slechts enkele plaatsen naast zitten. De top vijf zit er misschien nog wel in voor Waylon, maar die eerste plaats waar we allemaal zo op hopen, die kunnen we wel vergeten.