Na de brandbrief van de NTR hebben verschillende gemeenten zich aangeboden om het Sinterklaasfeest te organiseren. Volgens CDA-raadslid Joost van Puijenbroek is Tilburg de uitgelezen stad om de Sinterklaasintocht in 2018 te organiseren. “Tilburg heeft alles wat nodig is voor een mooi Sinterklaasfeest.”

De ideale locatie
Volgens Van Puijenbroek zijn er twee dingen heel belangrijk in het naar Tilburg halen van het kinderfeest: “Het is belangrijk dat we grote evenementen als The Passion of Koningsdag naar de stad halen. Dat is erg goed voor onze citymarketing. Die evenementen worden massaal bekeken op tv dus op dat gebied kunnen we uitblinken als stad. Het tweede belangrijke punt is dat we door organisatie van het feest een traditie in stand houden.”

Tilburg is volgens het raadslid niet alleen qua uitstraling de perfecte stad om de goedheiligman te verwelkomen, maar ook omdat de inrichting van de stad ideaal is. “We hebben een prachtig vernieuwde Piushaven, een bruisend centrum en verschillende locaties daaromheen waar volop mogelijkheden zijn tot evenementen. Bovendien sta je vanaf de Piushaven zo in het centrum. Dat is echt ideaal.”

Veiligheid
Er komt natuurlijk veel bij het Sinterklaasfeest kijken. Zo moet er rekening gehouden worden met demonstraties die kunnen escaleren. Van Puijenbroek: “Demonstraties zijn geen reden om deze traditie niet te willen organiseren. Er is een groep mensen die een leuk, kindvriendelijk feest tot een politiek statement willen maken. Tilburg is een tolerante stad die moet laten zien dat het zelfs met discussie een vreedzaam feest kon organiseren.”

Ondanks de jaarlijkse discussie rond Sinterklaas zal de veiligheid zal niet in gevaar komen volgens Van Puijenbroek. “Als we in staat zijn om zoiets groots als Koningsdag te organiseren en in goede banen te leiden, moet het Sinterklaasfeest ook lukken.” Koningsdag is voor het raadslid een mooi voorbeeld hoe Tilburg zich kan laten zien. “We hebben bij Koningsdag veel plaatselijke initiatieven een podium kunnen geven. Dat willen we herhalen bij de intocht van Sinterklaas. Het laat het ware gezicht van Tilburg zien”, vertelt hij.

Geld
Van Puijenbroek voorziet ondanks het grote kostenplaatje geen problemen in de financiering van het evenement. “Toen ik de vragen stelde over het feest, heb ik al ondernemers gehad die zeiden dat als het feest naar Tilburg zou komen, ze graag wilden sponsoren.” Een traditie mag volgens het raadslid best wat geld kosten.

Of het feest in Tilburg komt, ligt in handen van de NPO en de burgemeester. “Het is afwachten, maar we hebben een hele capabele burgemeester waar ik het volste vertrouwen in heb”, aldus Van Puijenbroek.