Een film voor een regenachtige dag of voor een gezellig avondje met vriendinnen? Het is binnenkort allemaal te vinden op de nieuwe website CherryPicks. In Amerika krijgen vrouwelijke filmcritici een eigen plekje om hun recensies te plaatsen doordat ze overheerst worden door mannelijke critici. Of het een platform is voor in Nederland, dat is nog maar de vraag.

Regisseuse en maker Miranda Bailey wil het platform in de herfst lanceren. Het is een reactie op de populaire recensiesite Rotten Tomatoes waar films in de categorie ‘rotten’ vallen of ‘fresh’. Ze vindt dat de reviews daardoor vaak niet veelzeggend zijn en vaak bestaan uit een ‘one-point-of-view’, namelijk die van de man. Met haar platform wil ze vrouwelijke critici die vaak naar de achtergrond worden geduwd een stem geven.

Veel mensen zijn al enthousiast:

“Ik vind CherryPicks een goed platform aangezien ik bij de Filmrecensent ook de enige vrouwelijke recensent ben”, benoemt Liselotte Gertenbach. Floortje Smit, die al elf jaar in het vak als filmrecensent zit, vindt het een interessant idee: “CherryPicks wordt een grote site waar echt wordt gekeken naar de vrouwelijke blik op films en ze meer achtergrondinformatie geven.”

Een andere blik
Daarnaast vindt Bailey dat vrouwen een genuanceerdere blik hebben en anders recenseren. “Iets waar ik me ontzettend aan kan storen is wanneer vrouwen zonder dialoog alleen de ‘vriendin van’ spelen. Ik denk dat mannen dat zich daar minder snel aan storen en het hen minder snel opvalt”, vindt Volkskrantrecensent Smit. Gertenbach merkt dat ook bij haar mannelijke collega’s: “Als collega’s dezelfde film als ik hebben gerecenseerd, zie ik soms werelden van verschil. Niet per se een slecht verschil, maar wel een verschil.”

En in Nederland?
Zou het platform dan ook kunnen werken voor vrouwelijke filmcritici in Nederland? “Absoluut”, zegt Gertenbach volmondig. “Je kunt het zeker naar Nederland trekken en misschien zelfs uitbreiden met een soort van community-idee zoals op Facebook.”

Smit vindt het moeilijk haalbaar: “Ik denk dat Nederland daar simpelweg te klein voor is.” Daarnaast is volgens Smit het aantal mannelijke en vrouwelijke filmcritici bij een medium meer in balans in Nederland. “Bij hele grote media in Amerika zitten vooral mannen en daarom denk ik dat dit platform in Amerika goed werkt om de vrouwen te highlighten.”

Ruwe schatting van verhouding mannelijke en vrouwelijke filmrecensenten in Nederland: