Het Amsterdamse hiphoptrio Yung Internet trad donderdag op in Eindhoven. Studenten mochten gratis naar binnen. Hier lees je hoe dat kan en hoe het optreden was.

Hiphopbas in de Luna

Terwijl Yung Internet aan het soundchecken is, treft David Ernst de laatste voorbereidingen voor het concert op de campus van de TU Eindhoven. Ernst is programmeur muziek bij Studium Generale. Dat is de afdeling binnen de universiteit die o.a. lezingen, discussies en podiumprogramma’s organiseert op het gebied van cultuur en wetenschap. Hoewel de typische hiphopbas duidelijk te horen is in de garderobe voor de zaal, vraagt Yung Mau van Yung Internet of het geheel aan geluid nog iets harder mag. Intussen vertelt Ernst over de Luna, het gebouw waarin het concert plaatsvindt.

“Een tijd geleden diende het als faculteitsgebouw, inmiddels staat de Luna steeds meer in het teken van cultuur”, vertelt Ernst. “Verschillende culturele amateurverenigingen repeteren hier en Studium Generale organiseert er sinds eind vorig jaar allerlei culturele activiteiten.” De Luna bestaat uit meerdere verdiepingen. De bovenste dienen als studentenwoningen waar met name buitenlandse studenten wonen. Op de begane grond vind je een café genaamd HUBBLE, waarachter de concertzaal Corona schuilgaat.

Uitverkocht Corona

Wanneer je de zaal binnenloopt, kijk je neer op het podium zoals bij een college- of bioscoopzaal. Helemaal onderaan staat een klein podium waar de soundcheck nog steeds gaande is. “De zaal heeft iets schools, vind je niet?”, vraagt Ernst. “Ik gok dat er zo’n 250 mensen naar binnen kunnen. Vanavond zijn we helemaal uitverkocht.” Een jongen van rond de twintig in geel Adidasjack met een petje op loopt voorbij. “Tof dat jullie Yung Internet hebben geregeld!”, roept ie naar Ernst.

Gratis voor studenten

De evenementen van Studium Generale trekken met name studenten. Dat is ook niet gek want ze mogen gratis naar binnen. “Ik vind het belangrijk dat studenten zoveel mogelijk in aanraking komen met cultuur”, zegt Ernst. “Studium Generale wordt gesubsidieerd door de universiteit. We hoeven als non-profit organisatie geen winst te maken, dus kunnen we onze programma’s gemakkelijk gratis aanbieden aan studenten. En voor ons horen middelbare scholieren daar ook bij.”

Een van de studenten die vanavond gratis aanwezig zijn, is Denvy (19). Ze studeert Natuurkunde aan de TU en is verrast dat Yung Internet in de Corona staat. “Dit is volgens mij de eerste keer dat Studium Generale een hiphop-act programmeert. Normaal gesproken organiseren ze lezingen of optredens van alternatieve bands die je iets meer cultureel kan noemen. Dat Yung Internet er nu staat is echt chill.” Voor de activiteiten van Studium Generale kunnen studenten van de TU bepaalde studiepunten halen. “Dat geldt echter niet voor het optreden van Yung Internet”, vertelt Denvy lachend. “Vaak krijg je alleen voor de lezingen punten.”

Van tam publiek naar moshpits

Inmiddels is Yung Internets soundcheck voorbij. Langzamerhand loopt de garderobe vol met vooral studenten. Ze hangen hun oversized jassen op en gaan de Corona binnen. DJ Phenleau draait de zaal warm met nummers van Playboi Carti en Childish Gambino. De rij bij de kleine bar in het midden van de zaal wordt steeds langer als het voorprogramma begint. Daarna doet Yung Internet zijn intrede. De zaal staat dan nog lang niet vol. Het hiphoptrio moet dan ook zijn best doen om de studenten aan het dansen te krijgen. Of zoals Yung Mau het mooi verwoordt: “Eindhoven, jullie zijn nog een beetje tam. Ik ben een beetje dronken en heb zin in een feestje. Jullie ook?” Maar nadat rapper Yelli het publiek in tweeën splitst, waarna bij de beatdrops de welbekende moshpits beginnen, gaat het publiek los.

KOALABOY. ❌❌❌

Een bericht gedeeld door Yung Internet (@yng_intrnt) op


Rapper Yung Mau backstage in Eindhoven.