We verwachten het niet, maar social media werkt juist averechts als het aankomt op seksueel contact tussen jongeren. Volgens een onderzoek van Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit worden jongeren onzeker door social media met als resultaat dat ze later beginnen aan seks.
Met apps als Tinder en Grindr zou je het misschien niet verwachten, maar jongeren stellen seks verder uit. Juist door het gebruik van social media. “Online zijn jongeren erg zelfverzekerd, leggen ze makkelijk contact en flirten ze er op los. Maar zodra ze dan fysiek contact moeten leggen, zijn ze daar minder goed in”, vertelt Ingvil van de Lisdonk van Rutgers.

Geen spanning

Het is erg makkelijk om je online mooier of leuker voor te doen. Ingvil: “De stap om dan over te gaan naar fysiek contact is een stuk lastiger.” Jongeren kunnen tegenwoordig ook steeds makkelijker seksueel getinte beelden online bekijken. Uit het onderzoek komt naar voren dat ze hierdoor een grotere druk voelen voor de eerste keer. Maar ook zouden ze minder nieuwsgierig zijn. Volgens de onderzoekers hebben ze tenslotte toch alles al gezien waardoor de spanning er een beetje van af is.
Een andere reden die uit het onderzoek blijkt is de enorme keuze aan partners van nu. Ingvil: “Vroeger zocht je gewoon iemand dicht bij huis. Uit je klas of dorp. Nu is het veel makkelijker om contact te leggen over een grotere afstand. De meeste jongeren willen dat hun eerste keer speciaal is met een speciaal iemand. Die persoon lijkt veel moeilijker te vinden.”

Angst

Hoe komt het dan dat we denken dat jongeren juist sneller seks hebben door social media? Veel mensen denken dat via Tinder voornamelijk afspraken worden gemaakt voor seks. Maar uit eerder onderzoek van Rutgers blijkt dat 5% van de ondervraagde jongens en 4% van de ondervraagde meisjes seks heeft gehad met iemand die ze hebben leren kennen via een datingapp. Ingvil denkt dat ons vertekende beeld voortkomt uit angst. “Veel mensen zijn bang dat als je jonge mensen vertelt over seks of als ze beelden zien, dat ze er dan eerder aan beginnen. Online komen ze natuurlijk makkelijker in aanraking met seks, maar blijkbaar beginnen ze er niet eerder aan.”