Een centraal meldpunt voor seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport, daarvoor pleit Pieter van Vollenhoven, voorzitter van het Fonds Slachtofferhulp. Geert Slot, persvoorlichter van overkoepelende sportorganisatie NOC*NSF, dat een onderzoek instelde naar seksueel misbruik, is het met Pieter eens. Vooral bij lokale amateurclubs lijkt het vaak mis te gaan.

Volgens Geert Slot zijn er al punten waar je seksueel misbruik kunt melden. Hij zegt dat je bij de politie of bij het Centrum Seksueel Misbruik je verhaal kwijt kan. Meestal kan er alleen wat aan gedaan worden als de gebeurtenis bij wet strafbaar is. “Binnen de sport zijn er dingen verboden, die volgens de wet wel mogen. Denk aan het binnenlopen van een kleedkamer. Daarom is een speciaal meldpunt belangrijk”, zegt Slot.

De coach
Eén op de tien sporters is seksueel misbruikt, blijkt uit het onderzoek van NOC*NSF. In 18% van de gevallen maakt de coach zich schuldig aan seksueel overschrijdend gedrag. “Er zijn geen kenmerken waaraan je kunt zien of iemand zich gaat vergrijpen”, zegt Slot. Er zijn wel dingen die je kunt doen, om seksuele intimidatie zo veel mogelijk te voorkomen. Volgens Slot is het belangrijk dat een coache een Verklaring Omtrent Gedrag heeft. “Daarnaast zijn voorlichtingen binnen een club van belang.”

”Wij denken er niet veel over na”
De Tilburgse voetbalclub SV Nevelo is op dit moment niet veel mee bezig met preventie van seksueel misbruik. Marc Damen, voorzitter van de club, zegt hierover: “Wij hebben een aantal bestuursleden die hier verstand van hebben. Na de fusie met de andere clubs willen we er werk van maken.”

Meldpunt
De sportclubs zijn niet bezig met een meldpunt voor seksueel misbruik. Hopelijk hebben ze deze ook niet nodig, maar zeker weten doe je het nooit.