Waar zouden we zijn zonder de trein? Steeds meer mensen maken gebruik van de burgerslurf en station Eindhoven onderging daarom een transformatie. Donderdagmiddag werd het verbouwde station feestelijk geopend met verschillende culturele activiteiten.

Opening station Eindhoven from Jari Klapwijk on Vimeo.

De opening werd verricht door staatsecretaris Stientje van Veldhoven, burgemeester van Eindhoven John Jorritsma, president-directeur Pier Eringa van ProRail, NS bestuurslid Susi Zijderveld en gedeputeerde Christophe van der Maat van de provincie Noord-Brabant.

Cultuur

Naast het officiële gedeelte stond het station bomvol met allerlei activiteiten, zoals een muzikale huiskamer en een stationsbioscoop waar een documentaire over Eindhoven werd getoond. Muzikale talenten uit de regio vertoonden hun kunsten in de nieuwe stationshal.

Groei

De verbouwing heeft rond de zeventig miljoen euro gekost. Tijdens de vernieuwing is geprobeerd om de monumentale status van het stationsgebouw zoveel mogelijk te behouden.
,,Eindhoven is ontzettend aan het groeien,” vertelt René Vegter, woordvoerder van Prorail. ,,Zeker nu met de intercity naar Amsterdam die om de tien minuten vertrekt en toekomstige internationale treinen, was deze verbouwing echt nodig.”

Paradepaardje

Het station is het nieuwe paradepaardje van Eindhoven met winkels, horeca en een dertien meter brede doorloop naar het centrum van de lichtstad. Het door vele reizigers geliefde Café-brasserie De Restauratie is ook terug. De plek waar veel reizigers bij vertraging vertoefden was gesloten tijdens de verbouwing, maar is nu in ere hersteld.