Univers, het magazine van Tilburg University, plaatste in het nummer van maart een artikel waarin meerdere docenten van de universiteit van Tilburg worden uitgehoord over luie studenten. Dit artikel brengt echter kritiek met zich mee: het is volgens een kritische filosofiestudent te eenzijdig.

Volgens de docenten die aan het woord zijn in het artikel, genaamd ‘een campus vol prinsjes en prinsesjes’, bereiden steeds meer studenten hun lessen niet meer goed voor. Ze doen het minimale en zullen nooit extra hun best doen. Bart van der Sloot, docent aan Tilburg Law School zegt in het artikel: “Het is een tendens die me zorgen baart. Steeds meer studenten willen slechts een diploma halen, meer niet.”

Verwend
Daar tegenover stellen ze volgens de verschillende docenten wel hoge eisen aan de leraren. Ze vertonen dus ‘prinsjes en prinsesjes gedrag’. Volgens de leraren worden studenten bijvoorbeeld brutaal wanneer zij hun cijfers niet op tijd krijgen of wanneer er een foutje wordt gemaakt door de docent.

Eenzijdig artikel
Ivo van Stiphout, student filosofie aan de Tilburgse universiteit, heeft een sterke mening over dit artikel van Univers. Hij vindt het artikel eenzijdig en te makkelijk geconcludeerd. De studenten zelf komen in het artikel niet aan het woord en ook de oorzaak achter het gedrag van de student wordt niet uitgelegd. Misschien is het wel zo dat studenten luier zijn geworden, maar is dat alleen hun schuld?

Objectief
De redactie van Univers wilde helaas niet in gesprek gaan met Ivo om te reageren op de kritiek. “Wij zijn objectief in dit verhaal, hebben zelf geen mening over de studenten. We dienen slechts als doorgeefluik voor de leraren die klachten hadden over de studenten.” Het blad komt voor het volgende nummer wel met een artikel die de kant van de studenten vertelt.


… Of toch niet?

Toch vertelt docent sociologie aan Tilburg University Bram Peper dat Univers niet helemaal objectief het verhaal in is gegaan. Hij werd in het artikel neergezet als een docent die zich uitlaat over het verwende gedrag van sommige studenten. In het artikel zei hij namelijk: “Sommige studenten willen de slides niet na afloop, maar voor het college. Zodat ze die erbij kunnen houden als ik lesgeef. Daar doe ik niet aan mee. Ze reageren dan meestal teleurgesteld en zelfs verbolgen.” Hij blijkt er echter iets genuanceerder in te staan dan deze quote hem laat overkomen.


Oplossingen

Hij vindt dat we moeten denken in oplossingen. Universiteiten moeten duidelijkere afspraken maken met de studenten. Bovendien hebben studenten minder tijd omdat ze in het huidige onderwijssysteem moeten werken naast hun studie.