Het nieuwe Formule 1-seizoen staat voor de deur. Aanstaande zondag doet Max Verstappen in Melbourne zijn eerste gooi naar het podium. De coureur is pas twintig jaar en er wordt nu al gehoopt op een wereldtitel. Hoe realistisch is dat?

Verstappen debuteerde op zijn zeventiende in de Formule 1 voor Toro Rosso. De coureur, nu actief voor Aston Martin Red Bull Racing, begint al aan zijn vierde seizoen op het hoogste niveau. Vergeleken met wereldkampioen Lewis Hamilton is dat opvallend. De Engelsman debuteerde op zijn 22e in de Formule 1 en won op zijn 23e zijn eerste wereldtitel. Daarvoor was hij, net als Verstappen, actief in de karts en op lagere niveaus.

Mercedes

Volgens AD-verslaggever Rik Spekenbrink is de kans op een wereldtitel voor Verstappen niet groot. “Tijdens de wintertests in Barcelona vorige maand werd duidelijk dat Mercedes sneller is dan de andere teams. Bij de eerste vrije trainingen in Australië eindigde Max achter Hamilton.”

Spekenbrink is overtuigd van het talent van de Limburger. “Je kan zien dat hij de kwaliteit en het talent heeft zoals grote coureurs als Ayrton Senna en Michael Schumacher. Maar Max is onervaren en heeft nog geen winnende auto. De wagen van Red Bull heeft namelijk een mindere motor dan Mercedes. Met zijn kwaliteiten moet hij binnen vier jaar wereldkampioen kunnen worden, maar dat is mede afhankelijk van zijn wagen.”

Compleet

Ook Allard Kalff, oud-coureur en Formule 1-presentator, verwacht geen Nederlandse wereldtitel. “Ik denk dat Hamilton favoriet is. Max komt eraan. In potentie is hij een wereldkampioen. Max is op jonge leeftijd al erg compleet: hij heeft talent, motivatie en een ongelofelijke geloof in zichzelf. Het lijkt alsof hij geen zwakke punten heeft en dat is bijzonder voor zo’n jonge jongen. Hij heeft alles om wereldkampioen te worden, nu zijn auto nog.”

Check hier de loopbaan van Max: