Wat moeten studenten doen wanneer zij in een studentenhuis wonen en deze is absoluut niet brandveilig? Jorino van Rhijn, voorzitter van studentenvakbond VSSD laat weten dat het belangrijk is dat studenten weten wat nou wel veilig en vooral niet veilig is. 

Van Rhijn: “Het is belangrijk om bewustzijn te creëren en studenten te informeren wat brandveilig is en wat niet.” De studentenvakbond gaat met studenten tijdens de zogenoemde KamerZoekDag een kijkje nemen in kamers waar alles netjes is afgewerkt zodat de studenten weten waar een brandveilig studentenhuis aan moet voldoen. Zodra deze studenten op een kijkavond zien dat de kamer niet voldoet aan de eisen kunnen ze zelf al nee zeggen tegen de kamer.

Wanneer de KamerZoekDag geen optie is, is het altijd nog mogelijk voor studenten om naar de gemeente te stappen wanneer zij twijfelen bij de brandveiligheid. Wanneer een huisbaas de woning niet brandveilig houdt, kan de gemeente hiervoor een boete opleggen.

De top drie grootste brandoorzaken zijn volgens de brandweer het stoken van haardvuur, elektrische apparaten die in brand vliegen en koken.12% van brandstichting is onbekend. Zo zijn er vrijdag dertien mensen omgekomen bij een flatbrand in Vietnam door nog onbekende redenen.

Om de brandveiligheid te bekijken in studentenhuizen in Tilburg ben ik zelf op pad gegaan. Bij dit studentenhuis is de bedrading een paar maanden geleden vastgezet en er is een nieuwe rookmelder opgehangen. Toch zijn er nog veel dingen niet aangepast en is het huis nog niet volledig brandveilig, zoals te zien op de foto’s.

 

 

Foto 1: Dit is de rookmelder in de keuken die niet meer werkt.

Foto 2: Hier hangt een losse stroomdraad die is afgeknipt. Eerder dit jaar is hier al een lekkage geweest.

Foto 3: Ook bij de wasmachine hangt veel losse bedrading. Overigens zit naast de wasmachine een kraan die al vaker heeft gelekt.

Foto 4: Dit is de nooduitgang waarvan het slot het niet meer doet. Wanneer de bewoners het slot proberen open te krijgen lukt dat niet.

Foto 5: Een normale voordeur heeft dit huis niet. Aangezien de nooduitgang geen optie is om te vluchten tijdens een gevaarlijke situatie is dit de enige deur om buiten te komen. Dit is echter de achterdeur die altijd op slot moet zitten, omdat die van buiten af open gemaakt kan worden anders.