Het veelgebruikte bestrijdingsmiddel RoundUp wordt verkocht als een onschuldig goedje tegen onkruid, maar schijn bedriegt. Volgens Frans Kapteijns, een van Nederlands bekendste boswachters en natuurliefhebber, is het chemische middel een groot gevaar voor mens, dier en natuur.

RoundUp, merknaam van chemische bedrijf Monsanto, is het meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddel ter wereld. Agrariërs, gemeenten en particulieren gebruiken de onkruidverdelger om planten uit te drogen en snel te verwijderen.
Het chemisch middel werkt zeer doeltreffend, weet de Brabantse boswachter: “Glyfosaat, wat in RoundUp zit, is heel effectief, de planten sterven meteen. Maar niet alleen de plantensoorten die je niet wilt hebben, gaan dood, andere planten eromheen ook. Je krijgt daardoor een hele arme omgeving, want alles sterft”.

Milieuvriendelijk? Milieuschadelijk!
Monsanto brengt RoundUp op de markt als ‘milieuvriendelijk’. Volgens het chemiebedrijf blijft glyfosaat niet lang in de grond. Maar daar is Kapteijns het helemaal niet mee eens: “We gebruiken het giftige middel al zo lang, dat het een negatieve werking heeft op de humusvorming. De natuurlijke bemesting. Glyfosaat dringt vrij diep in de bodem door en dat verandert de basis voor alle plantengroei. Maar ook de diersoorten die op de planten zitten, sterven.”
Uit Amerikaans onderzoek blijkt ook dat glyfosaat heel schadelijk is voor mensen. Risico’s op lymfklierkanker, miskramen en ADHD worden verhoogd. Direct contact met het bestrijdingsmiddel kan hoesten, oogirritatie, diarree, korte ademhaling, overgeven en vermoeidheid als gevolg hebben.

Giftig goedje voorlopig nog te koop
Toch wordt het onkruidbestrijdingsmiddel nog steeds niet verboden. Sterker nog, de Europese vergunning van RoundUp is met vijf jaar verlengd. Dat vindt Frans Kapteijns heel raar: “We weten dat mensen er ziek van worden, dat planten doodgaan, dat de biodiversiteit achteruit gaat, dat onze bodem erdoor verslechtert en dat onze rivieren en beken zwaar verontreinigd raken door dat spul. Willen we ons land laten versterven? Het moet nú stoppen.”

Strijd tegen RoundUp gaat door

Officieel is de boswachter met pensioen, maar hij zet zijn strijd voor de bescherming van onze natuur onverminderd door. Hij wordt daarin ondersteund door milieuorganisaties, zoals Greenpeace en NL Gifvrij.
Onlangs heeft Kapteijns ervoor gezorgd dat groothandel Makro RoundUp niet meer als biologisch onkruidverdelger verkoopt. “Dat maakt me zo woedend. Dat spul is niet biologisch, maar super giftig!” Kapteijns spuide zijn ongenoegen op Twitter en Facebook. “Sociale media zijn dan wel een fantastisch wapen om te gebruiken, met als eindresultaat dat Makro zich heeft verontschuldigd en de reclame heeft aangepast. Dan denk ik: yes! Deze slag hebben we gewonnen. Daar word ik strijdvaardig van.”
Frans Kapteijns roept consumenten en agrariërs op om het spul niet meer te gebruiken. “Er zijn genoeg biologische onkruidbestrijdingsmiddelen. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jezelf.”