Het verspreiden van een koele mist over groente en fruit, zorgt ervoor dat die langer vers blijven. Mistmachinebedrijf Contronics uit Sint-Oedenrode wil voedselverspilling tegengaan door het gebruik van deze zogenoemde ‘Dry Misting’. Vlak na de oogst, tijdens het transport en in de winkel wordt groente en fruit bemist. Dat zorgt voor een verser product voor de klant.

In bijna alle Franse supermarkten werken ze al met mistmachines. Het is dus hoog tijd dat dit ook in Nederland gebruikt gaat worden, vindt Contronics. De mist koelt de lucht en zorgt voor een hogere luchtvochtigheid. De voordelen hiervan zijn dat er minder voedsel wordt weggegooid en dat voedingsstoffen worden behouden.

Voedingswaarde
Volgens het bedrijf verliezen asperges bijvoorbeeld 50 procent minder gewicht en bevatten druiven 30 procent meer vitaminen. De voedingswaarde blijft dus beter behouden als de groente is geoogst. De mist is niet alleen handig voor groente en fruit, maar kan ook gebruikt worden voor vlees, vis, wijn, brood en kaas.

“Geoogste groente is een levend product. Bemist je dit van oogst tot en met supermarktschap, dan blijft het langer vrij van schimmels en bacteriën, en blijven vitaminen en mineralen juist behouden. We zeggen ook wel: het is alsof de consument zelf heeft geoogst”, zegt Frank Bakker, directeur van Contronics, in een persbericht.

Supermarkt
De Ekoplaza in Eindhoven gebruikte dit al als één van de eerste supermarkten in Nederland. Het bemisten van groente en fruit is een stuk goedkoper dan het bewaren in de koeling. Ook kan het mistsysteem zelf in de gaten houden of de nevel wel gezond is en geen bacteriën bevat.

Bij de Albert Heijn XL in Tilburg wordt er al gebruik gemaakt van een installatie om de verse kruiden te bemisten. Klanten kunnen zelf een hoeveelheid afknippen en kopen. De rest van de groente in de AH XL wordt niet bemist.

De Jumbo laat weten: “Wij zijn altijd opzoek naar mogelijkheden om kwaliteit en versheid te verbeteren en voedselverspilling te verminderen. Initiatieven zoals het benevelen de groente- en fruitafdeling volgen wij dan ook met interesse.”

Contronics is al sinds 2000 bezig met het verduurzamen van voedsel, daarvoor maakte het bedrijf vooral mistmachines voor pretparken.

Foto: Wim Hollemans