Ben jij een fervent bierdrinker en schep je graag op over jouw bierkennis? Dan kun je vanaf vandaag als gediplomeerd bierdrinker door het leven gaan. Daarvoor hoef je niet avond aan avond ladderzat te zijn. Met een onlinecursus van twaalf lessen mag je jezelf al “bierista” noemen.

Een cursus van zo’n acht uur en een eindexamen, dat is ervoor nodig om de titel ‘Meester in Bier’ te mogen dragen. Naar eigen zeggen ontwikkelde mede-initiatiefnemer Alain Schepers van bierista.nl de cursus omdat bier “hot” is. “Je kunt speciaalbieren tegenwoordig op elke hoek van de straat kopen.”

Tijdens de training kom je meer te weten over de geschiedenis van deze alcoholische versnapering. Dat gebeurt aan de hand van foto’s, video’s en infographics. Maar je krijgt ook antwoord op veel belangrijkere zaken zoals: hoe weet ik welk bier ik lekker vind als ik in de supermarkt sta? Volgens Schepers hoef je niet de hele ingrediëntenlijsten uit je hoofd te leren. “Je leert wel het verschil tussen bijvoorbeeld een blond bier en een pils.”

Meer inschrijvingen dan verwacht

Hoewel de cursus 125 euro kost, is het aantal inschrijving boven verwachting. “We hebben nu al 1.500 mensen die zich hebben ingeschreven. Morgen kunnen ze allemaal tegelijk starten.” Met het geld dat hij ophaalt, hoopt hij de investering terug te verdienen.

1 aprilgrap

Het is geen 1 aprilgrap. Dat belooft Schepers met zijn hand op zijn hart. Op de vraag of er ook nog een alcoholvrije versie komt voor jongeren onder de 18 jaar reageert hij verrast. “Daar had ik nog niet over nagedacht. Je brengt me op een idee…”