Hoe ver is Jong Oranje op weg naar EK-kwalificatie? De formatie van bondscoach Ard Langeler begint vanavond op bezoek bij Andorra aan het tweede gedeelte van de kwalificatiecyclus en heeft nog aardig wat werk te verzetten. Het vriendschappelijke onderonsje tegen Jong België (1-4 nederlaag) was afgelopen donderdag een pijnlijke avond.

Stand

Al voor de wedstrijd tegen België was duidelijk dat plaatsing voor het EK 2019 een uitdaging wordt. Voor directe kwalificatie moet het team eerste worden in de poule. Jong Engeland staat daarvoor simpelweg te ver voor in punten. De tweede plaats, waarvoor ook Jong Oekraïne en Jong Schotland in de race zijn, lijkt het hoogst haalbare.

De hoop op EK-plaatsing is daarmee niet meteen vervlogen. Voor de runner-up uit de poules is er een uitweg: de play-offs. De vier beste nummers twee nemen het daar tegen elkaar op. De twee winnaars krijgen een EK-ticket. Op dit moment staat Nederland daar niet bij, maar de achterstand is met drie punten overbrugbaar. Daarvoor is wél een sterke tweede helft van de cyclus nodig.

*Schotland en Letland hebben zes wedstrijden gespeeld.

Meetmoment

De krachtmeting tussen Jong Oranje en Jong België was in dat kader een meetmoment. De Belgen staan comfortabel eerste in hun kwalificatiegroep en lijken zonder al te veel problemen naar het EK toe te kunnen werken. In Doetinchem werd al snel het verschil duidelijk. Waar de Belgen verdedigend bijna geen enkel Hollands schot toelieten, was Jong Oranje juist op dat gebied kwetsbaar. De kopgoal van Obbi Oulare in de vierde minuut, na ongelukkig keeperswerk van Justin Bijlow, bleek een voorbode voor de hele wedstrijd. Jong Oranje gaf door knullig verdedigen vier kansen weg. Daarvan mondde er vier in een doelpunt uit. Na Oulare waren Dion Cools, Julien Ngoy en Alexis De Sart trefzeker. Nederland kon met een treffer van Arnaut Groeneveld bitter weinig terugdoen.

Jong Oranje strooide met trucjes en laconieke passjes, maar creëerde amper kansen. “België krijgt nauwelijks kansen en scoort vier keer. Daar kunnen wij als Nederland iets van leren”, maakte linksback Rick van Drongelen na afloop de vergelijking. De wedstrijd tegen Jong België maakte duidelijk hoever het team van een EK-waardig niveau afstaat.
De wedstrijd tussen Jong Andorra en Jong Oranje vindt vanavond om zes uur plaats. De heenwedstrijd werd 8-0, de grootste zege in de geschiedenis van Nederland in deze leeftijdscategorie. In het Estadi Comunal d’Andorra la Vella zou een vergelijkbare score lekker zijn. Al is het maar om de nasmaak van donderdag te kunnen wegspoelen.