Een botoxje hier, een fillertje daar. Als je niet tevreden bent, kun je al vanaf tachtig euro een spuitje halen. Dat is dan ook massaal gebeurd in 2016. Uit onderzoek blijkt dat in dat jaar 390.000 filler en botox behandelingen zijn uitgevoerd in Nederland. Dit gaat over mannen en vrouwen tussen de achttien en zeventig jaar.

Dat zijn een hoop behandelingen, maar worden deze ook allemaal uitgevoerd door bekwame artsen? Dat wil cosmetisch arts Tom Decates van het ErasmusMC in Rotterdam uitzoeken naar aanleiding van het onderzoek dat hij in 2017 heeft gedaan. De titel ‘cosmetisch arts’ is niet beschermd, en dat betekent dat iedere basisarts die geneeskunde heeft gestudeerd zichzelf cosmetisch arts mag noemen.

Daarom wil de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG), waar Decates ook lid van is, dat deze titel beschermd gaat worden in de toekomst. “Dat betekent dat artsen onder andere moeten kunnen aantonen dat ze minstens vijf jaar ervaring hebben, meer dan zeshonderd behandelingen per jaar hebben gedaan, en zo’n veertig accreditatiepunten per jaar op zak hebben”, zegt Decates.

Complicaties
Omdat er nog veel onduidelijkheid heerst over fillers en botox, kan een behandeling nog weleens misgaan. “Per jaar zien we ongeveer vijfhonderd complicaties door cosmetische ingrepen bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Denk aan ontstoken lippen, infecties en allergische reacties.”

Door de titel cosmetisch arts in bescherming te nemen, denkt Decates dat dit een stap in de goede richting zal zijn om het aantal complicaties terug te dringen. “Sommige artsen kunnen heel goedkoop een spuitje zetten, maar de kwaliteit is dan misschien helemaal niet goed.”

Hoewel het nog onduidelijk is óf en wanneer die titel beschermd wordt, is Catharina Meijer van de NVCG hoopvol. “We krijgen steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om dit mogelijk te maken, dus we verwachten dat het gaat lukken.”