Daklozen in je trappenhuis, het gebeurde de bewoners van een appartementencomplex aan het Koningsplein. De politie kreeg afgelopen week twee meldingen van slapende daklozen in de kelder van het trappenhuis. “Gisteravond heeft de politie ze weggestuurd”, vertelt bewoonster Aniek (18).

‘Ik weet ook niet hoe ze binnen zijn gekomen’
Volgens Aniek lagen er twee zwervers onder in de kelder. “Als ze gingen poepen of plassen legden ze een steen bij de deur, zodat de deur niet in het slot zou vallen.” De deuren van het trappenhuis zijn niet open te krijgen zonder sleutel. “Ik weet ook niet hoe ze binnen zijn gekomen”, aldus Aniek.


Politie
“In de nacht van zondag op maandag kregen we een melding binnen van een bewoner van het Koningsplein”, vertelt een politiewoordvoerster. “Mijn collega’s troffen hier een 38-jarige Tilburger aan, die daar lag te slapen.” De man bleek een adres te hebben in Tilburg. De politie stuurde de man weg met een bekeuring op zak.

De Tilburgse man bevond zich in een afgesloten ruimte waar artikel 461 van het wetboek van strafrecht geldt. Hij was verder niet verward en was fatsoenlijk aanspreekbaar.
‘We hopen dat hij nu heeft geleerd van zijn activiteiten
en het niet nog eens doet’
In de nacht van dinsdag op woensdag kreeg de politie een melding van een andere bewoner. De agenten troffen dezelfde man aan in het trappenhuis. Ze hebben de Tilburger weer weggestuurd met opnieuw een boete. “We hopen dat hij nu heeft geleerd van zijn activiteiten en het niet nog eens doet”, vertelt de woordvoerster.

De politie heeft alleen als taak het in kaart brengen van daklozen. Ze hoeven daarna geen stappen te zetten. “Dat is aan de hulpverleners, zij moeten fatsoenlijke opvang regelen”, aldus de woordvoerster. “Helaas zijn er nog altijd de mensen die niet geholpen willen worden.”
‘We nemen dit soort meldingen natuurlijk heel serieus’
MVGM
“Uiteraard hebben we hier acties tegen ondernomen”, meldt een medewerkster van vastgoedbedrijf MVGM. Volgens het bedrijf is dit niet de eerste keer dat er zwervers in het trappenhuis bivakkeerden. Het Brabants Dagblad publiceerde een foto van drie daklozen in het trappenhuis. De medewerkster van MVGM vermoedt dat het om een gedateerde foto gaat. Ze weet niet wanneer de foto wel is gemaakt.
Binnen poepende zwervers en andere ‘ongemakken’, bewoners Koningsplein-complex zijn het beu https://t.co/BKxE84ODKl pic.twitter.com/d7YltYb1l9
— Brabants Dagblad (@bdtilburg) 28 maart 2018
“We nemen dit soort meldingen natuurlijk heel serieus. En dan maakt het niet uit of het een oud of nieuw pand is, en of dat binnenkort gesloopt gaat worden, we gaan ermee aan de slag”, geeft MVGM aan. Er liggen plannen klaar om dit appartementencomplex met de grond gelijk te maken.

Blijkbaar kunnen de deuren makkelijk opengetrapt worden. Deze week wordt het zogenoemde sluitplan nagelopen met een aannemer. Dan wordt er gekeken naar wat er beter kan. Het slot van de centrale deur van het complex kan vervangen worden met toestemming van de bewoners. Er waren al deurdrangers geplaatst.

“We hebben vandaag een brief naar de bewoners gestuurd met de vraag of ze instemmen met een nieuw slot voor de centrale deur”, zegt de medewerkster. “Als we een akkoord hebben van de bewoners, kunnen we verder aan de slag.”

Gemeente
De gemeente Tilburg hanteert het volgende beleid rondom daklozen:
De gemeente blijft in gesprek met politie, handhaving en (zorg)instanties om problemen te signaleren en op te lossen. “Dat wordt onder andere gedaan door een ‘outreachend interventieteam’. Dat zijn mensen die daadwerkelijk de straat opgaan, mensen opzoeken en met hen in gesprek gaan om ze te verwijzen naar bijvoorbeeld een opvang”, laat de gemeente weten.

Daklozenopvang
Traverse is een instelling die mensen helpt die dakloos zijn of dreigen te worden. Ze biedt niet alleen onderdak, maar ook ondersteuning op het gebied van schulden, gezondheid en werk. Daklozen komen bij Traverse terecht door de gemeente, zorgorganisaties of door zichzelf op te geven.

Traverse werkt nauw samen met de Tilburgse wijkagenten. “Mocht er overlast worden ondervonden van daklozen, dan nemen de wijkagenten contact met ons op”, vertelt een Traverse-woordvoerster.
