Nederland krijgt er binnenkort drie nieuwe windmolenparken bij. De grote gedaantes zijn de afgelopen jaren zwaar in kosten gedaald, waardoor het plaatsen van een windmolen steeds meer oplevert. Het park moet meer dan een miljoen mensen van energie voorzien.

‘‘Bedrijven hebben de afgelopen jaren ontzettend veel geïnvesteerd in de technieken waardoor windmolens ontzettend in prijs zijn gedaald’’, vertelt een woordvoerder van de windcentrale Nederland. ‘‘Deze windmolens zijn het nieuwste van het nieuwste.’’ De molens die Nuon neergaat zetten, zijn enorm groot. Met wieken die twee keer zo groot zijn dan de gemiddelde windmolen, vangen ze vier keer zo veel wind en leveren ze dus ook vier keer zo veel energie op.

Tegengeluid van windmolens

‘‘Windturbines maken veel lawaai en produceren laagfrequent geluid’’, laat WindNEE weten. ‘‘Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat laagfrequent zorgt voor hartklachten, bloeddrukproblemen en evenwichtsstoornissen.’’ Dat het park 22km van de kust wordt geplaatst is daarom een goede oplossing. Het enige waar omwonende nog last van krijgen is de belemmering in het uitzicht.

  *De invelox windturbine

Er is geëxperimenteerd met windmolens die geen geluid maken. Verschillende gemeentes zette in 2016 de ‘Invelox windturbine’ neer. ‘‘Dit soort windturbines vangen alleen minder wind en leveren zo dus ook minder wind op”, vertelt de woordvoerder van Windcentrale Nederland. De windturbines sloegen in de rest van de wereld minder aan, waardoor het bedrijf eind vorig jaar failliet is verklaard. Sommige gemeentes zelf gaan door met de ontwikkelingen van deze enorme ‘toeters’.