Nederlandse jongeren verhuizen niet graag voor hun werk, dit blijkt uit onderzoek van het Europese statistiekbureau Eurostat. Wat hier de reden van is wordt niet verklaard. Onderzoekers keken naar de flexibiliteit en bereidheid van jongeren om hun thuisland te verlaten voor een nieuwe baan.

Toch zijn er Nederlandse jongeren die wél bereid zijn om te verhuizen. Syo van Vliet (26) is er daar een van. Vorig jaar vertrok hij met zijn vriendin naar Oostenrijk.

Nieuwe thuishaven
Syo geeft aan dat de keuze om naar het buitenland te verhuizen niet zo moeilijk was. Hij maakte sowieso al rond de dertig trips per jaar. Daarnaast woonde zijn vriendin in Londen en hij in Amsterdam, ze wilden beiden niet in een van die steden samenwonen. Innsbruck werd hun nieuwe thuishaven. Syo, die op projectbasis voor evenementen-organisatie Masters of Dirt werkt, is al vaak in Wenen. Zijn vriendin kon er ook makkelijk aan de slag als sportfysiotherapeute. “Ik vind een ander continent wel wat ver maar een aanbod in de Verenigde Staten, Canada, Nieuw-Zeeland of Australië zou ik zeker overwegen.

Amsterdam
Hoewel zijn familie nog in Nederland woont, ziet hij ze regelmatig. “De afstand is prima te doen met de auto. Hierdoor komen er ook vaak vrienden langs. Zelf rijd ik minder snel naar Amsterdam, waar mijn hart altijd blijft liggen, omdat ik daar geen eigen huis meer heb.” Hij wil sowieso de komende jaren nog in het buitenland blijven wonen. Ook wanneer hij kinderen krijgt met zijn vriendin zullen ze waarschijnlijk in het buitenland blijven. “Die worden dan meertalig opgevoed.” Door zijn werk als Actionsport fotograaf is hij actief bezig in de natuur. “In de winter snowboarden, opstaan en de bergen zien en ’s zomers in het mooie weer mountainbiken.”

Veranderingen
De taal kan een barrière zijn omdat je veel moet regelen als je emigreert. “Duits is best lastig als je daarmee gemeentelijke zaken moet regelen. Maar het avontuur dat je ervoor terugkrijgt bij een mooi aanbod is meer waard. Ik ben blij dat ik het gedaan heb, mijn leven is een stuk anders geworden maar toch ook hetzelfde gebleven. Ik mis overigens wel het broodje kaassoufflé met satésaus en de goede knoflooksaus bij de kebab.”