Er lijkt steeds vaker pinpasfraude gepleegd te worden, maar dat is niet zo. Dit meldt een woordvoerder van de politie. Om deze vorm van fraude tegen te gaan treedt de politie nu sneller naar buiten met de beelden van verdachten. “Die zetten we vaak op social media en dat wordt dan weer gedeeld.”

Pinpasfraudeslachtoffers zijn in de gedeelde berichten op Facebook vaak oudere mensen. Maar ook jongeren kunnen er slachtoffer van worden. Zo ook een 18-jarige inwoonster van Nijmegen werd in december de dupe. De woordvoerder raadt daarom iedereen met klem aan om meteen je pas tijdelijk te blokkeren als je hem kwijt bent.

“Het is makkelijk om te denken dat je pas nog ergens ligt, maar dan kan je account al leeg zijn. Tijdelijk blokkeren is zo gedaan en dan kan je echt gaan zoeken.” Door de komst van contactloos pinnen is een pinpas nog gevoeliger. “Hoewel er maar vijftig euro per dag gepind kan worden, is deze scam nog steeds lucratief. Bij vermoeden van misbruik moet je direct je bank bellen, die vergoedt die vijftig euro”, aldus de politie.