KNGF start met een proef om te onderzoeken of de honden kunnen functioneren als leugendetector. Het medische detectiehondenteam van KNGF Geleidehonden kan daardoor in de toekomst een nieuwe taak krijgen.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat iemand die liegt een andere geur afscheidt dan iemand die de waarheid spreekt. Honden zouden volgens KNGF in staat moeten zijn leugenaars op heterdaad te betrappen.

Darmkanker

De medische honden worden sinds 2014 al getraind in het opsporen van darmkanker in ontlastingsmonsters. In negentig procent van de gevallen tonen de honden juist darmkanker aan in de monsters. Charlot Lammers van KNGF: ,,Naar aanleiding van deze trainingen wilden we kijken wat we nog meer kunnen doen met de honden en zo kwamen we op dit idee.”

Pilot

KNGF zoekt nu een testpanel van ongeveer vijftig personen voor een pilot. De vijftig mensen werken mee aan een proefmonsterbestand. Patrick Hilverink, projectleider van de medische detectiehonden van KNGF: ,, We vragen dit testpanel om met een wattenschijfje in de handpalm of onder de oksel een leugen of de waarheid te vertellen. Als je angstig of gespannen bent, zweet je namelijk het meest in de oksels en in de handpalmen.”

Vervolgens lopen de honden langs een carrousel van de opgeslagen geuren. De honden moeten dan aangeven in welk buisje de juiste geur zit. De pilot is geslaagd als de honden in 95 procent van de gevallen leugens van waarheid kan onderscheiden. Het team hoopt de pilot in het eerste kwartaal van 2019 af te ronden. Lammers: ,,We hopen dat er in de komende tijd belanghebbenden zich melden bij ons, maar het is nu nog te vroeg om naar de praktijk te kijken.”

Aanmelden

Mensen die mee willen helpen kunnen zich melden via een e-mail naar via communicatie@geleidehond.nl. De pilot zal plaatsvinden in april.