Deze maand lanceerde het Amerikaanse 1,000 Dreams fonds samen met streamingplatform Twitch Streams for Dreams, een crowdfunding om vrouwelijke streamers te ondersteunen. Het streamen van games is namelijk allang niet meer alleen voor jongens; ook meiden spelen games als Fornite en PlayerUnkown’s Battleground voor een online publiek.

Naast dat 1,000 Dreams vrouwelijke Twitchers financieel wil ondersteunen hoopt het fonds ook aandacht te vragen voor het inkomensverschil tussen mannelijke en vrouwelijke streamers. De 25-jarige Mathia Koolhout is een van de grootste vrouwelijke streamers van Nederland. Ze heeft bijna 22 duizend volgers op Twitch en haar streams trekken gemiddeld zo’n 10 duizend kijkers. Koolhout zegt de actie van 1,000 Dreams niet te begrijpen. “Sommigen streamers verdienen meer dan anderen, maar daar heeft gender weinig mee te maken”, vertelt Koolhout.

Hoe verdienen streamers hun geld?

“Twitchers kunnen op verschillende manieren geld verdienen”, vertelt de streamer verder. Ten eerste kunnen mensen zich abonneren op een kanaal. Zo’n abonnement kost gemiddeld vijf euro per maand, waarvan de helft naar de streamer gaat. Ook advertenties kunnen geld in het laatje brengen, al gaat het hierbij slechts om een paar cent per view.

Donaties

Donaties leveren het meeste op. Kijkers kunnen tijdens het kijken van een livestream een donatie doen. “Ik vergelijk het altijd met een theater. Mensen kunnen naar de voorstelling komen kijken en weglopen zonder te betalen. Maar als je wilt, kun je achteraf een kleine donatie doen, om te laten zien dat je hebt genoten”, vertelt Koolhout. Meestal bedragen deze donaties een paar euro, maar er zijn uitschieters. Zo kreeg Koolhout een keer honderd euro van een kijker. “Dat vond ik zelf ook teveel. Je kunt vijf euro over hebben, maar niemand heeft zomaar honderd euro over.”

Geen verschil

De inkomsten van streamers kunnen dus onderling erg verschillen, maar of je man of vrouw bent maakt niets uit. “Ik zie mezelf als een ondernemer. Hoeveel ik verdien ligt aan mezelf, dus hoe harder je werkt, hoe meer je verdient”, zegt Koolhout. Toch zijn de grootste en meestverdienende streamers mannen, maar daar heeft ze wel een verklaring voor. “Mannen zijn over het algemeen wat beter in gamen en persoonlijk vind ik mannen ook wat grappiger.”

Hoe populair Twitch precies is en welke games het vaakst gestreamd worden lees je hieronder in de infographic.