Veel studenten hebben een bijbaan naast hun studie of werken in de vakanties fulltime om geld te kunnen sparen. Maar hoe veel vakantiedagen mag je opnemen? En wat gebeurt er als je ziek bent?

Voor de meeste sectoren kan je dit terugvinden in de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). De CAO is een overeenkomst waarin alle afspraken staan over jouw arbeidsvoorwaarden. Deze krijg je meestal mee voor je een arbeidscontract ondertekent. Als je werkgever zich niet aan de CAO houdt, kan je een vakbond of juridisch loket inschakelen.

Het komt steeds vaker voor dat CAO-onderhandelingen vastlopen en grote bedrijven kiezen voor een arbeidsvoorwaarderegeling (AVR). Zo kwam de Koninklijke Horeca Nederland met een AVR nadat er geen nieuwe CAO kon worden gemaakt met FNV Horeca. Nu gaan ook de Jumbo en de Action hun medewerkers een AVR aanbieden. FNV-bestuurder Nico Meijer vertelt de NOS dat hij niet uitsluit dat bedrijven in de toekomst vaker een arbeidsvoorwaardenregeling sluiten met toestemming van de ondernemingsraad. Maar wat is nu het verschil en wat voor invloed heeft het op jouw (bij)baan?