Coachella, een van de grootste festivals ter wereld, schroeft zijn beveiliging dit jaar flink op. Mede door de inzet van drones en metaaldetectoren hoopt het Amerikaanse festival een drama als bij Route 91 in Las Vegas vorig jaar te voorkomen. Moeten de Nederlandse festivals dit voorbeeld volgen?

Metaaldetectie

De technologie is er in ieder geval al. Bij sommige festivals worden zelfs al metaaldetectoren gebruikt. Derk Valstar is hoofdcoördinator evenementenbeveiliging bij Roxy Security, dat onder meer verantwoordelijk is voor de beveiliging bij de Zwarte Cross en bij wedstrijden van Feyenoord. Valstar is geen voorstander van detectiepoortjes of handscanners. “Metaaldetectie is niet effectief”, zegt hij. “Mensen lopen door de poortjes en worden voor de rest amper gecontroleerd. Daar wordt de tijd niet voor genomen.” Hij ziet zelf meer in algemene fouillering. “We moeten er gewoon voor zorgen dat er mensen staan die alert zijn en die weten wat ze doen, dat is het beste.”

‘Zo’n ding kan plotseling uit de lucht vallen en dan valt er misschien wel een slachtoffer’

Drones

Hoe zit het dan met drones? Volgens Valstar worden deze in Nederland eigenlijk nauwelijks gebruikt en hij weet wel waarom. “De camera’s op festivals voldoen. Bij zulke camera’s kunnen we tenminste aangeven waarvoor ze worden gebruikt. Bij drones is dat niet mogelijk. Het publiek weet dus niet van wie de drone is.” Ook zitten er volgens Valstar veiligheidsrisico’s aan het gebruiken van een drone. ‘’Zo’n ding kan plotseling uit de lucht vallen en dan valt er misschien wel een slachtoffer.”

‘De beveiliging in Nederland laat nog heel wat te wensen over, maar metaaldetectoren of drones zijn niet de oplossing’

Schijnalertheid

De nieuwe beveiligingstrend lijkt dus nog niet over te waaien naar Nederland. Dat snapt Valstar wel. “Ik noem het schijnalertheid. Met zulk soort maatregelen spelen festivals in op de emoties van het publiek en van de politiek, maar de beveiliging wordt er niet beter op”, aldus de hoofdcoördinator evenementenbeveiliging. “Een paar jaar geleden stonden overal bloembakken en betonblokken, maar die zie je de afgelopen tijd ook nergens meer”, zo zegt hij. “De beveiliging in Nederland laat nog heel wat te wensen over, maar metaaldetectoren of drones zijn niet de oplossing.”