Om hun vijfjarig bestaan te vieren trekt de Junior Company komende tijd het land door met een speciaal jubileumprogramma: In The Future. Vanavond is de Tilburgse schouwburg aan de beurt. Maar wat is dit eigenlijk voor dansgroep ? En hoe belangrijk is het dat Het Nationale Ballet een eigen jeugdgezelschap heeft?

“Dat de Junior Company vijf jaar geleden in het leven is geroepen, is heel belangrijk”, vertelt Richard Heideman, persmanager van Het Nationale Ballet. “In de praktijk merkten we dat studenten die net van de balletacademies afkwamen het gewend waren om heel intensief individueel begeleid te worden. Zodra ze bij een groot gezelschap gingen, verdronken ze als het ware in het corps de ballet.” Dit had als gevolg dat veel talent onnodig verloren ging. Maar daar kwam dus een oplossing voor. “De Junior Company slaat een brug tussen opleiding en gezelschap, waardoor de dansers veel vlieguren kunnen maken. Ze krijgen veel kansen om op te treden, onder andere met hun eigen tourneeprogramma.”

Begeleiding van de jonge supertalenten
Dat de jonge dansers aangesloten zijn bij een groot gezelschap en een eigen tournee hebben, betekent volgens Heideman niet dat zij nauwelijks begeleiding meer krijgen: “Omdat het om kleine clubjes van twaalf dansers gaat, krijgen de dansers toch nog een vrij goede begeleiding. Je leert door te doen, ook als je danser bent.” Op dit moment zijn de jongste Juniors zestien en de oudste ongeveer twintig. “Maar we hebben niet ieder jaar zestienjarige dansers. Soms is achttien het minimum als laagste leeftijd.”

De twaalf dansers van de Junior Company van dit seizoen

Succes van de Junior Company
“We merken dat de Junior Company na vijf jaar al zijn vruchten heeft afgeworpen”, aldus Heideman. “De Juniors die we nu in het grote gezelschap hebben doen het ontzettend goed. Een aantal van hen zijn ook al doorgestroomd naar de hogere rangen, bijvoorbeeld binnen Het Nationaal Ballet zelf.” Een kwart van de dansers van Het Nationale Ballet bestaat inmiddels uit voormalige Juniors. “De oprichting van de Junior Company heeft dus echt de functie gehad die we voor ogen hadden. Daar zijn we bij Het Nationale Ballet heel blij mee.”

“De Junior Company slaat een brug tussen opleiding en gezelschap”

In The Future
In mei 2017 zette Het Nationale Ballet een actie op om via crowdfunding choreograaf Juanjo Arqué een nieuw ballet te laten maken voor de Junior Company. Het resultaat hiervan, het stuk Fingers In The Air op muziek van Scanner, is te bewonderen in de jubileumvoorstelling In The Future. De andere twee stukken die worden gedanst zijn In the Future van meester Hans van Manen op muziek van David Byrne en de ‘Pas de Six’ en de ‘Tarantella’ uit het klassieke ballet Napoli van de Deense choreograaf August Bournonville.