Foto: Snapstock, Pixabay

Het kabinet wil nog dit jaar een verbod op werpbaar knalvuurwerk, zoals rotjes. Kees van de Beek van vuurwerkbranchevereniging BPN denkt niet dat deze plannen gaan leiden tot minder letsel tijdens de jaarwisseling. Ook Frans Hultermans, vuurwerkverkoper in Tilburg, ziet niets in de plannen.

Van de Beek zegt dat er genoeg vervelende dingen gebeuren rond de jaarwisseling. “Maar er zal eerst gekeken moeten worden naar het illegale vuurwerk. Daar kun je dingen mee kapot maken, terwijl het Nederlandse knalvuurwerk niet tot letsel leidt. Daarnaast komen de meeste problemen, vooral in de grote steden, door wangedrag van mensen. Als je een auto in de fik wil steken of een politieagent wil lastig vallen, heeft dit heel weinig met vuurwerk te maken.”

Minder omzet

Het verbieden van knalvuurwerk zal voor verkopers ook voor minder omzet zorgen. “De totale omzet in de vuurwerkbranche ligt nu rond de 70 miljoen euro per jaar. Ongeveer acht procent, zo’n 5,6 miljoen euro, van de totale omzet betreft knalvuurwerk”, zegt van de Beek. Frans Hultermans maakt zich niet zo´n zorgen over het mogelijk verbod op knalvuurwerk. “Als ze straks de hele vuurwerkhandel verbieden loop ik nog veel meer inkomsten mis”, zegt Hultermans.

Illegaal vuurwerk

Ondanks dat Hultermans inkomsten gaat mislopen vindt hij het niet eens zo erg als er dit jaar een verbod komt..

Hultermans is zelfs van mening dat een verbod op vuurwerk alleen maar tot meer problemen gaat leiden.

Het illegale vuurwerk wordt volgens van de Beek vaak geproduceerd in Italië. De VVD ziet er meer in om meer aandacht te geven aan illegaal vuurwerk. Dit vuurwerk is legaal om te produceren, maar is illegaal als het in de verkoop komt. “Het is nu zo dat er geen limiet zit op de hoeveelheid kruit die in het vuurwerk verwerkt wordt, wat ervoor zorgt dat er vuurwerk is dat vergelijkbaar is met een handgranaat. Het verbod op de productie van dit vuurwerk zal in de Europese Unie moeten worden aangepakt”, zegt van de Beek.

Minder letselschade

Van de Beek geeft aan dat de cijfers van letselschade de laatste jaren al flink aan het afnemen zijn. “Wij proberen op verschillende manieren dit te verminderen. Dit doen we door voorlichting te geven aan winkeliers die het vuurwerk verkopen. Ook kijken we samen met de overheid naar de kwaliteit van het vuurwerk en we focussen ons in campagnes ook op de vuurwerkbril. Die bril heeft er al aantoonbaar voor gezorgd dat er minder oogletsel voorkomt bij het ontsteken van vuurwerk”, aldus van de Beek.

Update:

Het verbod op knalvuurwerk wordt uitgesteld. Minister Grapperhaus zegt dat in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de NOS is er geen overeenstemming in de coalitie. ‘Achter de schermen’ is er overleg geweest en het kabinet zal eerst onderzoek doen naar een beter plan. De coalitie heeft tot eind mei om met een nieuw plan te komen.