Mister Shakes is weer back met zijn nieuwste album THOP in samenwerking met Sidney Samson. ‘De trots van Auwst‘ Sjaak bewijst nogmaals de kracht van zijn merk met topartiesten op zijn album zoals Lil Kleine, 3robi, Adje en Sef. Zijn tracks zitten weer bomvol energie, een eigen woordenschat en feest-vibes.

Rapper Sjaak (Mehdi Chafi, 32) groeide op in Amsterdam Oost en begon met rappen in het buurthuis van zijn wijk. Hij brak door in 2007 in het nummer Ik heb schijt van Appa. Zijn muziek gaat voornamelijk over te gekke feesten en het straatleven. Sjaak droomde er vroeger van om een ‘zieke drugsdealer’ te worden. Wij gingen in gesprek met hem over zijn ambities uit zijn jongere jaren en zijn nieuwe album.

Onderin de tekst vindt je een straatwoordenlijst met de gebruikte straatwoorden.
Lijpe feestjes

Van gekke feesten op een jacht midden op zee tot elke dag een show, Sjaak heeft ‘lijp’ gefeest overal op de wereld. “Ik herinner me nog dat ik aan de kust van Spanje meeging op een jacht met allemaal mensen met veel geld. Al dat feesten heeft mij wel vermoeid waardoor ik nu rustiger ben. Na heel veel gekke feesten dacht ik: dit is allemaal wel leuk maar ik heb het gehad. Ik ben ook gesetteld nu, ik heb een vrouw en een kindje”, zegt hij.

THOP

In 2016 was hij op een feest voor het 10-jarig bestaan van The Partysquad toen hij Sidney Samson, die hij al langer kent, tegenkwam. “Daar wisselden we onze nummers uit en dachten: laten we wat opnemen. We gingen samen de studio in voor een EP en dat werd dus uiteindelijk dit album, THOP. De albumnaam is gewoon THOP want er staan top mensen op en je weet toch, alles erop is gruwelijk. Zo’n naam ontstaat gewoon. Je kan niet van tevoren weten dat je het zo gaat noemen”, vertelt Sjaak.

De tekst gaat hieronder verder.
Eigen woordenschat

De muziekteksten zijn allemaal van Sjaak zelf. “Ik zet een beat op en ga dingen verzinnen en schetsjes maken. Wanneer ik in de goeie vibe zit en lekker ga met een paar drankjes op en een jonko’tje erbij, dan probeer ik dingen op elkaar te laten rijmen. Mijn eigen woorden vloeien er dan uit. Als ik dan in de studio kom, neem ik het allemaal op”, beschrijft hij. Ondanks zijn vriendelijke en sympathieke uitstraling heeft Sjaak geen enkele gevoelige track. “Mensen willen toch wel die Sjaak hebben die mensen neerschiet en neersteekt. Ze verwachten geen sentimentele teksten of liefdesliedjes van mij. Gevoelige teksten zijn nooit mijn ding geweest. Ik weet niet waarom dat zo is. Misschien heb ik moeite met het openstellen van mijzelf. Het is niet dat ik het niet wil.”

De tekst gaat hieronder verder.
Straatschoffie

“Ik was wel loco man, in mijn jonge jaren. Ik was een fucking lijp psychopathisch straatschoffie. Ik ben van de straat en ik voel me verbonden met de straat. Het is de straat die mij heeft gemaakt tot de persoon die ik nu ben. Ik hoefde niet eens te overleven maar ik moest mijzelf bewijzen. Ik denk ook dat dat komt door de plek waar je opgroeit, je weet toch. Ik ben leuk, chill en aardig maar als je gaat fokken met mij, dan kan ik gewoon switchen bro. Dan ben ik geen leuk persoon meer. Als ik geen muziek was gaan maken, zat ik nu vast, was ik dood of weet ik veel wat allemaal.”

Super lijpe drugsdealer

“Eerlijk, ik heb vroeger niet hoeven strijden hoor. Ik ging gewoon op een beat in de buurthuis en nam het op omdat ik dat leuk vond. Mijn doel was niet om bekend te worden in die tijd. Mijn doel was gewoon om een super lijpe drugsdealer te worden, je weet toch. Toen kwam de muziek en ik dacht: Oh oké, nu kan ik witgeld maken”. Zijn muziek verspreidde als wildvuur op straat. “Mensen luisterden mijn shit in gevangenissen of zetten het op hun mp3-speler in die tijd. Mensen kenden mijn gezicht niet eens. Ik was bekend als Sjaak maar had geen clip”. Pas in de zomer van 2007 in het nummer Ik heb schijt van Appa zag het publiek Sjaaks gezicht.

Bekendheid

In het begin van zijn carrière was bekendheid niet altijd fijn voor de rappersbaas uit ‘Oost’. “Mensen riepen op straat ‘IK HEB SCHIJT!’ en dat soort dingen naar me. ‘What the fuck you doing?’ reageerde ik daarop. Het was ook raar om mezelf te horen op de radio. Is dat mijn stem? Lelijk man, ielgh! Ik zag mezelf op TV en dacht: waarom heb ik dit gedaan? Dat soort shit dus allemaal. Je went er wel aan”, zegt hij. De kans om internationaal te gaan zal Sjaak zeker benutten in de toekomst. “Waarom niet? Ik wil toch wel muziek blijven maken.”

Loading...

Loading…