Het in 2014 onbestuurbaar geworden ruimtestation Tiangong-1 stort binnen nu en een paar dagen neer op aarde. De laatste twee jaar heeft het rond de aarde gezweefd als ruimtepuin. Volgens professor Henny Lamers is het ruimtepuin een probleem.

Neerstorten Tiangong-1
Lamers: “De Tiangong-1 is het voormalige prestigeproject van de Chinezen. Het is ongeveer zo groot als een bus. Dat is voor een ruimtestation eigenlijk redelijk klein. De Tiangong is vroeger een bemand station geweest. Toch zal er vrijwel niets van over blijven als hij door de dampkring komt. Hooguit een paar kleine brokken van bijvoorbeeld de motoren.”

Locatie
Het is volgens Lamers ook niet te meten waar en wanneer de Tiangong zal neerstorten. “Dit ruimtestation legt een baan rond de aarde binnen 95 minuten af. De voorspellingen geven wel aan dat het binnen nu en een paar dagen neer zal storten.” Dit zijn volgens Lamers ontzettend veel banen rond de aarde. “Dan komt er nog bij dat het station onbestuurbaar is, wat het bepalen nog moeilijker maakt.”

Toch zal het station volgens Lamers rondom de evenaar neerkomen. Doordat dit soort ruimtestations meestal rond de evenaar zweven, zal deze hier ook neerstorten, vertelt de hoogleraar.

Het gebeurt volgens Lamers vaak dat er ruimtestations en satellieten onbestuurbaar worden. Dit heeft te maken met ruimtepuin. Lamers: “Er vliegt bijvoorbeeld iets tegen de zonnepanelen van een ruimtestation waardoor het complete station niet meer bestuurbaar is.”

Ruimtepuin
Volgens Lamers vliegt er ontzettend veel ruimtepuin rond de wereld. “Ongeveer 99,99 procent van alle satellieten die ooit zijn afgeschoten, zweeft nog rond de aarde. De kans dat ruimtestations en satellieten terugkeren op aarde en daar hun leven eindigen is heel erg klein. De meeste blijven duizenden, misschien wel tienduizenden jaren in de ruimte zweven. Het gevolg is dat het een grote zwerm wordt.”

Oplossing
Volgens Lamers is er geen oplossing voor het probleem dat er zoveel dingen in de ruimte zweven. “Het is simpelweg niet mogelijk om bijvoorbeeld één satelliet verschillende taken te laten doen. Je hebt bijvoorbeeld veel communicatiesatellieten, maar die kun je niet gebruiken voor een ander doeleinde. Neem bijvoorbeeld de Hubble, een telescoopsatelliet van de NASA. Die is ontworpen om de ruimte te bestuderen, niet om gebruikt te worden voor een ander doel.”

De drukte rond de aarde heeft weinig invloed op ons vertelt Lamers. “We kunnen met een gerust hart buiten lopen, zonder bang te zijn dat er een satelliet op ons hoofd valt.”