Transgender jongeren worden nog steeds gediscrimineerd. Hierdoor zijn ze vaak onzeker en zitten ze niet lekker in hun vel. Dit brengt moeilijkheden met zich mee tijdens het daten.

De zeventienjarige Orlando werd ruim een maand geleden dood gevonden in Den Haag. Sindsdien is Nederland in rep en roer. Orlando was homo en had stiekem afgesproken met twee verschillende jongens. De discussie speelde op: is het wel veilig voor homo-jongeren om te daten via social media of datingapps? Veel tieners durven niet voor hun geaardheid uit te komen en vertellen niemand waar zij heengaan of met wie ze afspreken. Dit levert soms gevaarlijke situaties op.

Onveilig
Hoe zit dit met transgenders? Over het algemeen voelen transgender jongeren zich minder veilig dan niet-transgenders. Uit onderstaande grafiek blijkt dat 43% van de transgender jongeren maandelijks gepest wordt op hun middelbare school, tegen 7% van niet-transgender jongeren.

Loading...

Loading…

Kwetsbaar
Als transgenders zich kwetsbaarder voelen op hun school, voelen ze zich soms dan ook onveilig tijdens het daten? We vroegen het aan Mick Luna en Danielle Steenbrink. Zij hebben allebei een vriendin en vertellen hoe het is om een relatie te hebben als een transgender jongere.

Transgenderitem from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Datingapps
Danielle heeft haar vriendin gevonden via een datingsite. Ze heeft negatieve ervaringen met GRINDR, maar er bestaan ook websites en apps voor transgenders die niet alleen gericht zijn op seks. Hieronder staan er een paar.

Loading...

Loading…

Facebookgroepen
Op Facebook zijn er meerdere LGBT-groepen. Deze groepen bieden een platform waar trans-jongeren elkaar om advies kunnen vragen, en tips en tricks uit kunnen wisselen over het dagelijks leven. Op deze manier zoeken jongeren in de LGBT-community steun bij elkaar en ontstaan er vriendschappen. Frederik is beheerder van zo’n Facebookgroep en vertelt hoe dit in zijn werk gaat.

Interview Frederik

Studentenvereniging
In Tilburg is een studentenvereniging speciaal voor de LGBT-community, genaamd Vitruvian. Op hun website, staat het volgende: “Ons doel is om een open atmosfeer te creeëren waar iedereen kan zijn wie hij of zij werkelijk is, waar we ons bezig houden met ‘gay’ culture en waar we op de hoogte blijven van wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van LGBT en gender gerelateerde issues. Daarnaast proberen we een veilige plek te bieden voor hen die nog in de kast zitten of vragen hebben over hun seksualiteit.”

Elke donderdag organiseren zij borrels waarbij iedereen welkom is.