Drag wordt steeds ‘hotter’. Het succesvolle Amerikaanse talentenprogramma RuPaul’s Drag Race wordt bijvoorbeeld ook door de Nederlandse dragscene geprezen en gezien als een voorbeeld. Deze kunstzinnige uitingsvorm wordt vaak verward met travestie, het gekleed gaan als vrouw. Drag onderscheidt zich van travestie door de glamoureuze optredens die erbij komen kijken. Dragqueens kleden zich over het algemeen extravagant en zetten hun make-up dik aan. Een dragkarakter geeft shows en entertaint.

Soorten drags
Dragqueen is een breed begrip en bestaat in vele vormen en soorten. Een ‘shady queen’ neemt bijvoorbeeld het karakter aan van een bitchy vrouw die goed bedachte beledigingen op je kan gooien. Een ‘fishy queen’ is een karakter dat extreem vrouwelijk is. En zo bestaan er nog tientallen andere soorten queens. Voor de beginnende ‘babyqueen’ is er vaak een dragmother die haar opleidt en vertelt hoe ze haarzelf kan aankleden, opmaken en hoe ze de illusie van een vrouwelijk lichaam kan creëren. De dragmoeder is vaak een ervaren queen.

Denim du Soleil
Melvin (20) is een beginnende dragqueen. Zijn dragnaam is Denim du Soleil en hij geeft optredens in Rotterdam. Zelf komt Melvin uit Brielle, een plek waar niet dagelijks dragqueens rondlopen. Toch kan hij zichzelf zijn dankzij zijn accepterende ouders. In deze video laat hij zien hoe de transformatie van Melvin naar Denim du Soleil verloopt. Want een dragqueen word je niet binnen vijf minuten.

Café Bonaparte
Rotterdam kent zijn eigen dragscene met Cafe Bonaparte als een thuishaven voor deze extravagante performers. Door middel van georganiseerde avonden probeert Richard Opsteegh, de eigenaar van café Bonaparte aan de Nieuwe Binnenweg, een podium te bieden aan drags. “Al die meiden die zichzelf durven uiten en jongens die nog dat stapje moeten zetten, kunnen terecht in het café voor advies en om andere drags te ontmoeten”, benoemt Richard. Iedere donderdag staat hij als Denise Bonaparte, zijn dragkarakter, in zijn café. “Ik doe mijn best om de dragcultuur hiermee te laten groeien. Queens die in de babyschoenen staan en denken: goh, ik wil wel eens als vrouw naar buiten, durven hierdoor makkelijker binnen te stappen.”

Selma Slayza
Cem (26) is een beginnende dragqueen met een Turkse achtergrond. Als ‘Selma Slayza’ neemt hij een shady karakter en een ‘hot mess’ aan. In dit audiofragmentje vertelt Cem over zijn gevoelens bij drag en hoe hij in het dragwereldje terechtgekomen is.

Homofobie
Helaas is er nog altijd sprake van bekrompen visies en homofobie. “Ondanks dat drag en homoseksualiteit steeds meer uit de taboesfeer komen, merk ik helaas dat er nog jongeren zijn die problemen creëren”, vertelt Richard. “Ze roepen ‘homo’ en in het verleden werden onze ruiten ingeslagen.”

Verkiezing
Zondag 7 oktober organiseert café Bonaparte de ‘Miss Bonaparte Verkiezing’, een dragwedstrijd. De winnares plaatst zich voor de nationale Miss Travestie Holland verkiezing in de Villa Thalia. Tijdens de nationale verkiezing zullen dragqueens zich verzamelen bij café Bonaparte en paraderen met hun uitbundigste galadrag naar Villa Thalia toe. “In een groep kunnen ze ons niks maken. We willen hiermee onze stem laten horen”, vertelt Richard.

Kostenplaatje
Ambities in dit vak? Dragqueen worden is niet gratis. Melvin heeft de kosten om dragqueen te worden op een rijtje gezet. In de tool staat wat je allemaal nodig hebt als beginnende dragqueen en hoeveel je daarvoor betaalt.