Door: Joep Geurts & Luc Laros

Vanaf 2021 mogen Nederlandse huishoudens geen nieuwe cv-ketel meer plaatsen als deze vervangen moet worden, iedereen zal vanaf dan over moeten stappen naar meer duurzame alternatieven. Om Nederland aardgasvrij te krijgen in 2050 zullen er toch nog enkele obstakels overwonnen moeten worden. “Het kan als we het willen, maar het is niet iets wat vanzelf zal gaan”, zegt Rob van de Rijt van Klimaatplein.com.

Het op zoek gaan naar alternatieven voor de cv-ketel is een maatregel die in het verlengde ligt van het stoppen met gaswinning in Groningen. Langzaam zullen de gasfornuizen in de Nederlandse huishoudens vervangen worden door elektrische alternatieven. Iedereen gaat het voelen, ook in de portemonnee. “Een nieuwe cv-ketel aanschaffen en installeren kost nu rond de tweeduizend euro, terwijl dit bij een hybride waterpomp, het minimale alternatief, rond de tienduizend euro ligt”, zegt Koen Oostelbos van Oostelbos Installatietechniek.

Alternatieven

Verschillende gemeenten sluiten al hele wijken aan op stadsverwarming, waarbij een hele wijk draait op de restwarmte van bijvoorbeeld een elektriciteitscentrale in de buurt. “Stadsverwarming kan bij nieuwbouw wel een optie zijn, maar als dit in de bewoonde binnensteden moet gebeuren wordt het heel lastig en heel duur. Echter is het ook zo dat als die bron wegvalt, er geen duurzaam alternatief is”, zegt Oostelbos.

Voor veel huishoudens die nu een cv-ketel hebben zal een hybride warmtepomp het meest voor de hand liggende alternatief zijn. Deze zijn op dit moment dus nog wel een stuk duurder dan de cv-ketel. “Er zijn wel subsidieregelingen voor, daar zal waarschijnlijk eerst naar gekeken worden. Op den duur zal, net als bij zonnepanelen, ook de aansluiting van een warmtepomp goedkoper worden omdat installateurs beter leren hoe dit zo efficiënt mogelijk aangesloten kan worden”, zegt Van de Rijt.

Bij installatiebedrijf Oostelbos in Tilburg gaan ze de komende jaren merken dat Nederland de transitie naar aardgasvrij gaat maken.

Oostelbos from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Kosten

Wie er uiteindelijk voor de kosten gaat opdraaien is nog niet bekend. “Het ligt er ook aan welke regering er zit en hoe urgent de situatie is”, zegt Van de Rijt. Het is nog voor iedereen duidelijk hoe de transitie naar aardgasvrij er voor zeven miljoen huishoudens uit gaat zien. Dit is vaak afhankelijk waar mensen wonen, en waar ze voor kiezen.

Helemaal duurzaam

Heel Nederland zal mee gaan werken aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. Maar er zijn ook mensen die nog een stapje verder gaan. Ad Flems is de initiatiefnemer van Ecodorp Boekel waar hij samen met elf huishoudens volledig duurzaam gaat wonen. Het is een project dat nog in aanbouw is, maar het ecodorp gaat er hoe dan ook komen.

Gratis CO2 calculator