Langzaam maar zeker komt er steeds meer aandacht voor plus-size modellen. Vooral het tv-programma Curvy Supermodel zorgt voor een positieve golf van aandacht voor een maatje meer. Toch blijft één groep nog altijd onderbelicht: de plus-size mannen. In Nederland is er een handje vol mannelijke plus-size modellen, terwijl er enorm veel mannen zijn met een maatje meer. Tijd om plus-size mannen op de kaart te zetten.

Albert Jan Buitendijk is een van de eerste én een van de weinige mannelijke plus-size modellen van Nederland. Hij draagt maat XXL of XXXL en daar blijkt in Nederland vrijwel geen markt voor.

Albert Jan Buitendijk is mannelijk plus-size model. from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Kleding

Jaap Krijsman van de webshop Alca Fashion merkt ook dat er moeilijk goed passende kleding in XXL of groter te vinden is. Daarom verkoopt hij shirts van maat XL tot 8XL die niet te ruim zijn, maar gewoon een mooie pasvorm hebben. “Zo’n 60% van de Europese mannen heeft XXL of groter. Deze mannen kunnen nauwelijks kleren vinden die goed passen. Merken weigeren nou eenmaal grote maten te maken omdat ze het niet sexy vinden.” Voor zijn campagne moest Jaap zelf op zoek naar modellen met maten vanaf 3XL omdat deze in Nederland vrijwel niet te vinden zijn.

Buitenland

Euromodel, het modellenbureau waar Albert Jan onder contract staat, heeft naast hem nog één andere forse man. Dat is Cristian Paris. Inmiddels woont hij niet meer in Nederland maar in Spanje. Van daaruit werkt hij in onder andere in Spanje, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Amerika. Hij zit nog wel bij Euromodels in Nederland, maar krijgt nauwelijks opdrachten van hen. “Ik heb wel geprobeerd om in Nederland aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld bij de Bijenkorf, maar het probleem is dat ik te dun ben voor plus-size en te dik voor ‘regular’. Ik ben gewoon erg groot. Ik ben niet dik, maar heb wel een buikje.”

Superficial, superficiality it’s a thing that is in our minds every day, something that comes up in almost every thought that we have, because we care what people think about us, we care about our environment evaluating us, what we do and how we act, what we really are is an unknown path , so lets not be afraid and spread yourself with love in this life that flows no matter what. Care about being trasparente, humble and look for joy and fulfillment, live from love to comprehend your surroundings and don’t look for the meaning of life, but live with meaning, doing what you love. Everything is between the ears! Photo by @robertthejames Make up @helenbradymua #thoughtfulness #philosophy #poesophy #thoughts #big #bigman #bigandtall #plussizefashion #plussizemodel #plussize #next #thehedonisticworker

Een bericht gedeeld door Cristian Paris (@cristian.paris) op

Grote maten model

Hij denkt dat het ontbreken aan mannelijke plus-size modellen in Nederland vooral te wijden is aan marketing van de mode-industrie. “Ik denk dat het langer zal duren voordat grote maten voor mannen overal verkrijgbaar zijn. Vrouwen zijn nou eenmaal meer geïnteresseerd in kleding, dus is het makkelijker om daarop in te spelen. Mannen geven wat minder om kleding, dus is er minder reden voor merken om grote maten aan te bieden.” Ondanks dat Cristian zich totaal niet schaamt voor zijn werk als grote maten model, vindt hij die term wel prettiger dan ‘plus-size’. “Er moet natuurlijk een verschil zijn, maar grote maat klinkt toch minder hard.”

Modellenbureaus

Een beperkt aantal modellenbureaus in Nederland heeft plus-size modellen onder contract staan. Mannen zijn er in grote minderheid. Peter Burghoudt, eigenaar van EGO’s models in Amsterdam heeft slechts twee grote mannen onder contract. Maar werk kan hij er bijna niet voor vinden. “Het heeft geen zin om veel mannelijke plus-size modellen te hebben, want er is te weinig vraag naar.”

Maxime Models is een van de weinige modellenbureaus in Nederland die zich volledig focust op plus-size modellen. Zij bieden vijf mannelijke modellen aan, wat aan de ruimte kant is. Kay Oudenaarden is één van de mannelijke plus-size modellen van Maxime models. Ondanks dat hij al anderhalf jaar onder contract staat, heeft hij nog geen opdrachten gekregen. Zowel hij als Miranda Koelemijer, eigenaressen van Maxime models, merkt dat er vrijwel geen markt is voor modellen zoals Kay in Nederland.

Plus-size staat inmiddels steeds meer op de kaart in Nederland. Vrouwen kunnen hun hart ophalen met meer keuze in grotere maten. Alhoewel de grote mannelijke modellen nog flink ondervertegenwoordigd zijn in Nederland én meer moeite hebben met het vinden van passende kleding, lijkt er op grotere schaal wel steeds meer aandacht voor ze. Nederlandse merken zijn nog huiverig om de stap naar plus-size te maken, maar als het aan Albert Jan, Cristian, Kay en Miranda ligt, verdienen plus-size mannen ook een plekje in de Nederlandse mode-industrie.