Nederlandse hiphop wordt steeds populairder, vooral onder de jeugd. Artiesten als Ronnie Flex, Boef en Lil’ Kleine zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse hitlijsten. Hoe komt dat?
Door: Ilja Panis en Ruth Smeets

“De Nederlandse hiphop van tegenwoordig spreekt een enorm publiek aan”, vertelt Correspondent hiphopjournalist Thomas Heerma van Voss. Volgens hem verschilt de Nederlandse hiphop van nu heel erg van de oorspronkelijke Amerikaanse hiphop uit de jaren zeventig. Muziek van artiesten als Lil’ Kleine en Ronnie Flex, grootheden van nu, is erg clubgericht, met invloeden van R&B, techno en dance. De klassieke sound bestond juist uit harde drums en herkenbare scratches. “Die klassieke sound is naar de achtergrond verdwenen; nu is de autotune vrij prominent aanwezig.”

Ook in de cultuur is er veel veranderd, vertelt Lisa McCray van het HipHopHuis in Rotterdam: een centrum waar lessen en cursussen worden gegeven in onder andere hiphopdans, spoken word en dj-ing.

Heerma van Voss voegt daaraan toe dat de Nederlandse hiphop een ‘incrowdcultuur’ kent. “De hiphop is niet meer zo rauw en ook heel erg gericht op jongeren: nadrukkelijk aanwezig met een eigen populaire cultuur. De muziek kent een hoog tempo en wederzijdse bewondering. Bijna iedereen die populair is werkt bovendien met elkaar samen, dus het is best wel een kliekje.” En dat zien we maar al te goed bij de hits van Boef, Sevn Alias, Lil’ Kleine, Ronnie Flex en de rest. Zij staan zowel afzonderlijk als samen hoog in de hitlijsten.

Tekst gaat onder de afbeelding verder

Heerma van Voss stelt de huidige Nederlandse hiphopmuziek heel ‘gelikt’ is. “Het is een van de populairste jongerengenres in Nederland. Het is nu heel duidelijk gericht op een groot publiek. Het is goed geproduceerd, er zit duidelijk geld in en er wordt volgens bepaalde formules bijna gewerkt. Dat hoor je ook heel erg in de nummers van Ronnie Flex. Het is bijna identiek aan iedere single die hij uitbrengt. Jason Theunissen, beter bekend als DJ Odin, denkt dat het makkelijker is geworden om tracks te produceren en aan te bieden aan een publiek.

Is doorbreken makkelijker geworden? from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Kortom: de jongeren bepalen tegenwoordig wat populair is. Zij luisteren steeds meer naar hitmachines als Boef en Ronnie Flex. Door invloeden van de popcultuur is het genre de afgelopen jaren toegankelijker geworden voor een groter publiek.