Dutch Comic Con heeft, met 32.000 bezoekers, een record aantal mensen over de vloer gehad. De nerdcultuur is in opkomst in Nederland. Steeds meer beurzen worden uit de grond gestampt. Twintig jaar geleden stonden superhelden en gamen nog bekend als iets voor computernerds. Ga je tegenwoordig naar een superheldenfilm, dan zit de zaal vol met allerlei verschillende mensen.

Marvel stond in de jaren ’90 op het randje van faillissement. Stripboeken werden bijna niet gelezen en er waren nog maar zes films in de afgelopen vijtig jaar uitgebracht, waarvan één ‘Howard de Duck’ was. Spoel door naar vandaag de dag en de Marvel films die de afgelopen tien jaar zijn uitgebracht hebben in totaal meer dan veertien miljard dollar opgeleverd.

Marvels Cinametic Universe
“Marvel heeft het enorm goed gedaan. Ze waren niet tevreden met de films die waren uitgekomen”, vertelt Pauline Kleijers, filmcriticus bij de Telegraaf. “Marvel heeft door financiële problemen sterke karakters zoals Spider-man, X-Men en de Fanatastic Four moeten verkopen aan andere productiebedrijven. Uiteindelijk besloten ze het over deze boeg te gooien.” Het unieke aan de Marvelfilms is dat ze allemaal afspelen in hetzelfde universum. Kijk je een Captain America film, dan is de kans aanwezig dat je ook opeens Iron man of de Hulk voorbij ziet komen.

“De films hebben populariteit goed gemengd met kwaliteit. Ze trekken veel publiek maar staan bij critici ook als goed bekend. Een acteur als Mark Ruffalo deed hiervoor vooral art housefilms, maar staat sinds een aantal jaar ook te schitteren als de Hulk”, vertelt Pauline.

De groeiende populariteit is ook goed te zien in de cijfers. Waar de eerste Iron-man in 2008 nog een kleine 600 miljoen dollar opleverde, bracht Iron man 2, twee jaar later, 1,2 miljard dollar in het laadje. Hieronder is de forse groei van superheldenfilms in de laatste jaren te zien.

Toename populariteit
Dit zorgt ervoor dat de ‘gewone mens’ zich gaat interesseren in de nerdscene. Ook series zoals ‘The Big Bang Theory’ zorgen voor een groeiende populariteit. De serie, die gaat over een groep bevriende nerds, is op dit moment de meest bekeken tv-serie.

Deze toename in populariteit merken ze op veel verschillende aspecten van de nerdcultuur. Zo ook in de Eppo een stripboekenwinkel in Eindhoven.

Videogames
Ook de gamingindustrie ziet een enorme groei. Door de komst van de spelconsoles zoals de populaire Nintendo Entertainment System (NES) in de jaren ’80 is gamen niet meer alleen voor de nerds in de arcadehallen. Sinds de jaren ’90 zijn er meer dan 100 consoles uitgekomen. Door de combinatie nieuwe consoles en het internet is gamen groter dan ooit tevoren. Tegenwoordig worden er in de Electronic Sports (E-Sports) miljoenen verdiend door jonge professionele gamers.

Tabletop- en rollenspellen
Iedereen kent de traditionele bordspellen zoals Monopoly of Mens Erger Je Niet. In de nerdscene zijn spellen zoals Warhammer en Dungeons en Dragons erg populair. Bij deze spellen worden miniaturen binnen de fantasy- of sciencefictionwereld gebruikt om tegen elkaar te vechten.

Bij Warhammer zijn deze miniaturen vergelijkbaar met de wereld van modelbouw. Je hebt niet alleen competities in het spel, maar ook in de kunst van het schilderen van een miniatuur. Volgens Rick, medewerker bij de Games Workshop, is er steeds meer aandacht voor dit soort spellen. Dit komt door populaire tv-series zoals Stranger Things en The Big Bang Theory.

warhammer from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Cosplay
Naast stripboeken en games wordt cosplay ook steeds populairder. “Het lijkt tegenwoordig wel mainstream te zijn. Door de Marvel films willen opeens zoveel mensen cosplayen”, vertelt Rosanna de Bie, organisator van Dynamicon, een Comic Con in Eindhoven, “We hebben dit festival opgezet, omdat cosplayen tegenwoordig alleen maar groter en mooier moet worden. Wij zijn er voor de beginnende cosplayer, die een minder groot budget heeft.”

Eén van die cosplayers is Brian Industries, van het duo Dutch Cosplay Couple. Daarnaast vertelt Jaimie van Berlo van pruikenwinkel Wicked Wigs ons meer over cosplaypruiken en de toenemende populariteit van cosplay.

COSPLAYY from Kayleigh Leijgraaf on Vimeo.

Door: Odet Rosenkrantz, Bas Booij en Kayleigh Leijgraaf.