Zondagavond overleed de 23-jarige renner Michael Goolaerts na een val tijdens Parijs-Roubaix. Het drama lijkt een nieuw hoofdstuk in de discussie die al jaren gaande is in het wielrennen: is de sport te gevaarlijk geworden?

Komend weekend staat de Amstel Gold Race op het programma. Leo van Vliet, koersdirecteur van de Nederlandse wielerklassieker, is hoofdverantwoordelijk voor de route van de wielerwedstrijd. Volgens hem horen ongelukken nu eenmaal bij de sport. “Wielrennen is een sport van vallen en opstaan”, zegt hij. “Als je op 1 januari op de fiets stapt weet je al dat je minstens vier keer onderuit gaat dat jaar.” Ondanks dat Van Vliet vindt dat valpartijen bij de sport horen zegt hij er alles aan te doen om ze te voorkomen. “Veiligheid staat bij ons voorop, maar als renners elkaar van de weg rijden kunnen wij daar niet zo veel aan doen.”

“Wielrennen is geen oorlog”

Wielerjournalist en columnist Thijs Zonneveld ziet het duidelijk anders en noemt de mening van Van Vliet dan ook ‘tamelijk kortzichtig’. Volgens Zonneveld is de sport de laatste jaren wel degelijk gevaarlijker geworden. “De afgelopen tien jaar zijn er volgens mij zo’n zeventig profs overleden, dat gaat nergens meer over. Bij een oorlog vallen doden, maar wielrennen is geen oorlog.”

Media-discussie

Koersdirecteur Van Vliet denkt overigens dat de discussie over veiligheid vooral in de media speelt. “Je hoort wielrenners nooit over valpartijen of gevaarlijke parcours, die zijn daar helemaal niet mee bezig”, vertelt Van Vliet. “Valpartijen kwamen vroeger net zo goed voor, maar doordat tegenwoordig alles op camera staat wordt de discussie veel groter.” Van Vliet is zelf ook wielrenner geweest en zegt dat het in zijn tijd heel anders ging. “Vroeger kwam je er vaak pas na de rit achter dat er iemand gevallen was. Dan dacht je achteraf: godverdomme, waar is pietje eigenlijk?”

“Renners zijn ook mensen en hebben ook een familie”

Dat renners zich niet bezig houden met de veiligheid van de sport is volgens Zonneveld onzin. “Misschien wordt er onderling niet zo veel over gesproken, maar in de thuissituatie gebeurt dit zeker wel. Renners zijn ook mensen en hebben ook een familie”, zegt hij. “Ik vind wielrennen de mooiste sport van de wereld, maar als mijn kinderen later willen gaan wielrennen moet de sport eerst veiliger worden.”