De Amerikaanse tennisster Madison Brengle is een rechtszaak begonnen tegen de tennisorganisaties International Tennis Federation (ITF) en Women’s Tennis Association (WTA). Door verschillende dopingtesten zou Brengle fysieke schade hebben opgelopen, waarvoor ze nu een vergoeding eist van acht miljoen euro.

Permanente zwellingen en verminderde kracht

De naalden die bij de dopingtesten waren gebruikt om bloed af te nemen, zouden voor permanente zwellingen en verminderde kracht in haar armen hebben gezorgd. Daardoor moest Brengle verschillende toernooien afzeggen. Volgens Brengles advocaat weigerden de Amerikaanse dopingautoriteiten om andere methodes te gebruiken, zoals het testen van urine.

Onaanvaardbare methode

Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, zegt dat dit waarschijnlijk de eerste rechtszaak is waarbij wordt geklaagd over testmethodes. “Deze zaak gaat verder dan een klacht over de gevolgen van een test. De methode wordt hier bekritiseerd. Volgens Brengle heeft het afnemen van bloed zodanige gevolgen, dat ze niet meer kan functioneren als tennisster. Daarmee vindt ze de methode onaanvaardbaar, maar eist ze tegelijkertijd een enorm bedrag aan schadevergoeding.”

Typisch Amerikaans

Volgens Ram komt het afnemen van bloed maar bij een klein aantal testen voor. “Veel vaker wordt de urine van de sporter getest. De wet schrijft echter voor dat het afnemen van bloed ook mag. Bij deze rechtszaak zal dus vooral worden gekeken naar de individuele schade in plaats van naar de methode. Al is de schadeclaim van acht miljoen wel erg hoog en typisch Amerikaans.”