Gemeenten krijgen over een tijd misschien de mogelijkheid om al het vuurwerk in de gemeente te verbieden. Ook Tilburg krijgt mogelijk die keuze. Dat roept de woede op van verkoper Frans Hultermans, die helemaal klaar is met het slechte beeld dat van vuurwerk bestaat.

“Nu moet de gemeente weer beslissen of het vuurwerk verbiedt. Wat een onzin, vuurwerk is niet gevaarlijk als je er goed mee omgaat”, zegt Hultermans, eigenaar van vuurwerktilburg.nl. “Een vuurwerkpijl moet je niet uit je hand afschieten, dan gaat het fout. Dat staat ook niet op de verpakking. Als ik een auto koop, ga ik toch ook niet met driehonderd kilometer per uur door de stad razen?”

Emigreren

Hultermans vervolgt: “Ik word laaiend van hoe de gemeente hierin handelt. Er waren vuurwerkvrije zones, nu zijn er vrijwillig vuurwerkvrije zones. Dat komt alleen maar omdat ze niet genoeg handhavers hebben. Dan gaat het fout, ja.” Hultermans weet niet hoe hij aan alle wensen kan voldoen. “Wij als vuurwerkleveranciers kunnen niet meer doen. Als ze het verbieden, emigreer ik naar een ander land. Ik ben er helemaal klaar mee.”

Theun van den Boer, woordvoerder van de gemeente, stelt Hultermans enigszins gerust.“Voorlopig is het nog niet definitief, dus nemen we nog geen besluit. We hebben er ook nog niet over gesproken. Momenteel hebben we in Tilburg inderdaad al wel vrijwillig vuurwerkvrije zones. Dat houdt in dat we via borden de mensen vragen om geen vuurwerk af te steken.”

richtlijnen

Van den Boer meldt dat de gemeente wel degelijk richtlijnen heeft. “We hebben nu al bepaalde afsteektijden, waarbuiten geen vuurwerk mag worden gebruikt. Als mensen dat wel doen, kunnen we hen daarvoor beboeten.”