Het gaat dramatisch slecht met FC Twente. De Enschedese voetbalclub ziet de degradatie-afgrond met nog vier wedstrijden te spelen met rap tempo dichterbij komen. Twente staat nu vier punten onder de ‘rode streep’. De kans dat de Tukkers in de Eredivisie blijven is heel klein, ziet ook clubwatcher Leon ten Voorde. “Voor mij is de kans zelfs nul procent.”

Oud-kampioen op ramkoers

Acht jaar geleden werd Twente nog kampioen van de Eredivisie. Die tijden voelen als eeuwen geleden, vertelt Ten Voorde. In de jaren daarna werd er financieel wanbeleid gevoerd, wat de club angstig dicht bij een faillissement bracht. Twente mocht uiteindelijk op het hoogste niveau blijven. “De verwachting was wel dat het moeilijk zou worden, maar dat dit zou gebeuren, dat had niemand durven bevroeden”, zegt Ten Voorde.


Oud-voorzitter Joop Munsterman over de financiële situatie van de club.

Twentse trainerssoap

Hij doelt op een historisch slecht seizoen waarin Twente drie trainers versleet. Dat begon met René Hake, die al snel weg moest. Hake werd opgevolgd door Gertjan Verbeek. De clubwatcher noemt de samenwerking tussen Verbeek en Twente “een compleet fiasco” en “een mismatch van hier tot Tokio”. De resultaten bleven slecht en de koppige Verbeek verpestte de sfeer op de werkvloer totaal. Zes wedstrijden voor het seizoenseinde werd de 55-jarige coach dan toch ontslagen. “Het was de enige juiste beslissing, ze hadden het alleen veel eerder moeten doen.”

Ten Voorde acht de kans op lijfsbehoud dan ook niet groot. “Voor mij is de kans 0%. Er zit geen greintje zelfvertrouwen meer in, deze ploeg gaat in die laatste vier wedstrijden er niet ineens drie of vier winnen.”

Gevolgen voor Twente

De kans is dus groot dat we Twente volgend jaar tegen FC Emmen en MVV Maastricht zien schitteren. De gevolgen van zo’n stap terug zijn groot, legt Ten Voorde uit. “Je gaat qua begroting terug naar 15 à 18 miljoen euro per jaar. Dat is nu nog bijna 30 miljoen.” Minder geld heeft ontslagen binnen de club en een lager aankoopbudget tot gevolg.

Is degradatie niet juist een goede zet om de onrustige club weer met de benen op de grond te krijgen? “Als degradatie wordt gevolgd door een grote schoonmaak, dan zeg ik over een jaar misschien dat het inderdaad goed is geweest”, zegt Ten Voorde. “Maar ik vraag me af of dat gebeurt.”