Een stukje vlees laten liggen en een plakje kaas minder eten. Dat is volgens de Raad voor de Leefomgeving de manier waarop we met z’n allen kunnen bijdragen aan het halen van de Parijse klimaatdoelen. Is extra accijns op vlees en zuivel de oplossing om dit bereiken?

Een extra taks op vlees en zuivel dus. Dat houdt in dat de prijzen van deze producten stijgen van 6% btw naar 21% btw. Producten als kipfilet en melk worden daardoor duurder. En daar is land- en tuinbouworganisatie LTO geen voorstander van.

Systeem van toeslagen

Volgens Maarten Leseman van LTO Nederland is een vleestaks namelijk niet de manier om verduurzaming te stimuleren. “Een btw-verhoging van 21 procent komt uiteindelijk gewoon bij de Minister van Financiën terecht. We kunnen ons wel voorstellen dat je een systeem hebt van toeslagen, of taks zoals het nu wordt genoemd, dat uiteindelijk de eiwittransitie financiert. In dat geval blijft alles binnen de keten en kunnen boeren en tuinders daar iets mee doen.”

Eerlijk consumeren

Maar hoe zit het dan met een eerlijke prijs voor vlees? Ron van ’t Pad, coördinator Partij voor de Dieren Noord-Brabant, is het niet met Leseman eens: “Vlees veroorzaakt ontzettend veel vervuiling. Die vervuiling is nu nog niet terug te zien in de prijs. Met een vleestaks zou dat in ieder geval meer aan de orde zijn.” Hij hoopt dat meer mensen voortaan in het vegetarische schap zullen kijken als het btw op vlees verhoogd wordt van 6 naar 21 procent. “Al hoop ik dat sowieso altijd.”

Instrumenten van de overheid

Maar is het wel oké om als het ware gedwongen te worden richting de vegetarische producten? Met een vleestaks is het relatief natuurlijk een stuk goedkoper om vegetarische burgers te kopen in de supermarkt. “Je hebt als overheid een aantal instrumenten”, vertelt Leseman. “Eén van die instrumenten is ‘de preek’: dat is alles wat met voorlichting en communicatie te maken heeft. De andere is ‘de peen’: premies, subsidies of kortingen. Als laatste heb je ‘de zweep’: dat zijn belastingen, heffingen of btw’s. De vleestaks hoort bij die laatste. Als de overheid minder vleesconsumptie wenst, dat moet zij het instrument kiezen dat daar het beste bij past.”

Hieronder een boodschappenlijstje van een willekeurig studentenhuis in Tilburg. Wat vind jij? Worden deze studenten erg geschaad qua prijs voor hun boodschappen?

Loading...

Loading…