Kayleigh Leijgraaf | Nieuwsredactie

Apple komt (weer) met nieuwe emoji’s, deze keer speciaal voor gehandicapten. Uiteraard allemaal verkrijgbaar in alle huidskleuren en in mannelijke of vrouwelijke vorm. Waarom hebben we behoefte aan steeds diversere emoji’s en hoeveel komen er nog?

“Iedereen wil zich gerepresenteerd voelen over de hele wereld”, verklaart emoji-expert Lilian Stolk. “Maar ik denk dat Apple nooit alle soorten mensen in de emoji’s kunnen vertegenwoordigen.”
Eind dit jaar kunnen we onder andere emoji’s met rood haar en met afro’s verwachten. Ook zit er een genderneutrale emoji aan te komen.

Kayleigh Leijgraaf | Nieuwsredactie

In de problemen
“Ik denk dat Apple zichzelf op den duur in de problemen gaan werken”, zegt Stolk. Volgens Stolk worden er ieder jaar honderd nieuwe emoji’s toegevoegd aan het toetsenbord. “De wensen gaan niet meer ophouden, dan zijn er uiteindelijk gewoon te veel emoji’s.”

Japan doet het beter
Het emoji-toetsenbord is natuurlijk universeel, maar Japan houdt er toch haar eigen toetsenbord op na. “In Japan kun je je eigen emoji’s ontwerpen en in je toetsenbord samenstellen. Zo kan je van bestaande en zelf ontworpen emoji’s instellen welke je in je toetsenbord wil.” Zo heeft ieder dus wat wils en hoef je niet oneindig te scrollen door je toetsenbord om de juiste emoji te vinden.