Op alle spelletjeswebsites voor kinderen in Nederland staat een aparte categorie genaamd ‘meiden’. Wie daar op klikt kan enkel opmaak en make-overspelletjes vinden. Waarom zijn deze sites zo stereotyperend?

Ben jij geboren in de jaren 90 en staarde jij het merendeel van je jeugd naar websites zoals spele.nl en speeleiland.nl? Dan ben je misschien ook wel bekend met spellen waarin barbie de meest creatieve make-overs mocht geven. Dit soort games zijn op elke Nederlandse spelletjeswebsite voor kinderen te vinden onder de categorie ‘meiden’.

Verkeerd beeld
Ook op speelspelletjes.nl staat ‘meiden’ boven de make-upspelletjes. Raf Mertens, eigenaar deze websites: “Wij zijn zelf ook geen fan van deze term. Het geeft een verkeerd beeld naar de kinderen die onze websites bezoeken. We willen niet dat meisjes het gevoel krijgen dat ze geen andere spellen kunnen spelen, en dat jongetjes het gevoel krijgen dat ze geen opmaakspelletjes mogen doen. De term ‘meiden’ boven die categorie is alleen uitgekozen omdat er op die term veel gezocht wordt.”

Een andere term
Veel Engelstalige spelletjessites hebben de categorie in het afgelopen jaar de term ‘lifestyle’ gegeven. Nederlandse sites blijven nog een beetje achter. Mertens is wel van plan om zijn sites op korte termijn aan te passen: “We zijn bezig om een goede Nederlandse naam te vinden, die kinderen begrijpen. Als we die hebben gevonden dan passen we de categorie zeker aan.”

Update
De nieuwsredactie stelde voor om de categorie de naam ‘beauty’ te geven. Mertens vond het een goed idee en heeft de naam direct aangepast.