Reis jij binnenkort naar China? Dan is de kans aanwezig dat je berichten meegelezen worden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert daarom om apparatuur zonder gevoelige informatie mee te nemen. Volgens China-expert Fred Sengers hoeft de gewone burger daarentegen nergens bang voor te zijn.

“Het advies geldt voor zakenmensen. Als je wetenschapper bent of werkzaam in het leger, kan dit een issue zijn. Mensen die beschikken over producten, diensten en kennis die interessant zijn voor China, moeten daar goed over nadenken”, vertelt Sengers.

Ook ICT’ers die beschikken over nieuwe software of andere hoogwaardige technologie moeten oppassen. De Chinezen zijn dol op nieuwe technologieën en kunnen door dit soort bestanden leeg te halen dezelfde technologie ook zelf toepassen.

Afluisteren en leegtrekken

Sengers, die zelf ook naar China onderweg is, geeft aan geen voorzorgsmaatregelen te nemen. “Ik ben maar een simpele ziel. Ik beschik denk ik niet over interessante kennis voor Chinese bedrijven. En mocht ik die wel hebben, dan kunnen de Chinezen daar ook wel aankomen wanneer ik me in Nederland bevind”, licht hij toe.

Dat beaamt Marcel Tegelaar, security consultant bij Informatiebeveiliging Nederland. Of de Chinese overheid Nederlandse apparatuur van een afstand kan hacken, is volgens hem afhankelijk van de beveiliging van het softwaresysteem van een computer. Als er kwetsbaarheden in het softwaresysteem zitten, wordt er gesproken van ‘openstaande achterdeuren’. “Apparatuur met dit soort kwetsbare software kan van een afstand worden ingelezen en leeggetrokken.”

Andere landen

Volkskrant meldt dat de kabinetswaarschuwing inmiddels ook geldt voor Rusland, Iran en mogelijk voor Turkije.

Beschik jij mogelijk over informatie die kostbaar kan zijn voor de Chinese overheid? Lees dan hieronder hoe je je telefoon kunt beveiligen.