Driekwart van de basisschoolleerkrachten wordt door ouders onder druk gezet om hun kind een zo hoog mogelijk schooladvies te geven, dat blijkt uit onderzoek van CNV Onderwijs. Wat doet het met leerlingen als ouders de discussie met leerkrachten aangaan?

“De meeste leerlingen gaan naar het geadviseerde niveau”, vertelt directrice Hannie Sonneveld over schoolverlaters van basisschool Immanuël uit Best. Dat schooladvies is soms een tegenvaller voor scholieren, maar volgens Sonneveld weten de leerlingen al langer op welk niveau ze uit zullen komen. “De eerste inschatting wordt begin groep 8 al gegeven, bij het voorlopige advies”, legt de directrice uit.

In een hokje

Daar gaat het fout, vindt persvoorlichter Michiel Jongewaard van de Vereniging Openbaar Onderwijs. “Het is raar dat we kinderen zo jong al indelen op een niveau. Dat kan nadelig uitpakken, zeker voor een laatbloeier. Onderwijs moet kansen bieden, in plaats van kinderen in een hokje stoppen.”

Eenmaal in dat hokje proberen ouders hun kinderen alsnog naar een hoger niveau te krijgen. “Het kan voor kinderen lastig zijn om te zien dat hun ouders teleurgesteld zijn met het advies. Want zo zit het. Sommige ouders willen per se dat hun kind naar havo of vwo gaat. Kinderen leggen zich juist sneller bij het advies neer”, zegt Jongewaard.

Toch een niveau hoger?

“Als een leerling toch naar een hoger niveau zou gaan dan hij of zij aankan, zie je al snel dat het zelfvertrouwen zakt. Het is nog vervelender als een leerling daardoor een niveau omlaag moet, of moet blijven zitten,” voegt Sonneveld toe. “Het is belangrijk dat een leerling weet dat hij of zij goed is zoals ‘ie is. Een niveau zegt niets over wie je bent.”

Ingaan tegen het schooladvies moedigt Jongewaard niet aan. “Op de basisschool hebben ze acht jaar ervaring met het kind, dan weten ze echt wel wat een kind wel of niet kan. Het is een beetje gek dat ouders in de discussie gaan met de leerkracht.” Toch begrijpt hij de discussies wel, want het schooladvies is belangrijk. “Van mavo naar havo was vijftien jaar geleden een minder grote stap dan van VMBO naar havo gaan, omdat schoolniveaus vaker gescheiden zijn.”