BOXTEL – Het Oertijdmuseum in Boxtel is begonnen met de bouw van een Thecodontosaurusskelet. Onder leiding van Pedro A Viegas wordt het skelet nagebouwd.

A Viegas komt oorspronkelijk uit Portugal, maar reist al twintig jaar veel voor zijn werk. Sinds een jaar werkt hij bij het Oertijdmuseum en maakt hij verschillende projecten voor het museum. Hij werkte hiervoor bij de Universiteit van Bristol.

Tijdens de maak van de replica mag het publiek toekijken. “Dat is de eerste keer dat dit gebeurd in Europa”, vertelt A Viegas. “Dit is heel uniek, dus we nodigen graag iedereen uit om een kijkje te nemen.”

Het echte skelet werd met behulp van technologie nauwkeurig gekopieerd. De replica is van een gevonden skelet in Engeland. Het reptiel leefde ongeveer tweehonderd miljoen jaar geleden en was hiermee een van de eerste dinosaurussen. De ‘Theco’ was een planteneter en werd ongeveer 2,5 meter lang.

Het koste behoorlijk wat tijd om het skelet te kopiëren. “Het maken van mallen en het kopiëren van de botten kostten ons een paar jaar”, vertelt de conservator. “Het uiteindelijk in elkaar zetten kost ons 4 tot 5 maanden.”