De nachtmerrie van elke wielrenner werd deze week waarheid voor de renners van Team Roompot-Loterij NL. In de nacht van woensdag op donderdag werden hun racefietsen voor de Amstel Gold Race gestolen. Dat is niet voor het eerst: het komt vaker voor dat renners ineens zonder fiets komen te zitten, omdat de tweewielers veel geld opleveren als ze doorverkocht worden.

Steeds meer diefstal

Ook een auto van de wielerploeg werd gestolen, maar die is inmiddels teruggevonden. Amstel Gold Race-koersdirecteur Leo van Vliet betreurt het dat de fietsen gestolen zijn, zeker omdat het niet uniek is. “De laatste jaren worden er steeds meer fietsen gestolen bij hotels. Maar ja, daar kunnen wij als organisatie niks aan doen.” De verantwoordelijkheid voor de fietsen ligt bij de renners en hun ploeg, legt Van Vliet uit. “In het verleden is er wel eens ingebroken in hotels, bergingen of brandkasten, en in de Tour de France zijn zelfs wel eens hele bussen van ploegen gestolen. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen spullen, dat is niet echt iets van een organisatie.”

Twitter Sjoerd van Ginneken

Beveiliging

Het is niet de eerste keer dat er fietsen gestolen worden bij de Limburgse wielerkoers. Vorig jaar was het ook al meerdere keren raak. De meeste fietsen worden in de week voor het wielerweekend gestolen. “Op het terrein dat zaterdag open gaat, staan ook heel veel fietsen. Daar is wel camerabeveiliging aanwezig”, zegt Van Vliet. Dat is niet het enige dat de organisatie kan doen. “De renners hebben een rugnummer op. Er staat ook een kadernummer op hun fiets, dus de beveiligers letten er wel op dat dat die bij elkaar kloppen. Je kan niet zonder rugnummer ineens een fiets van het terrein meenemen.” en de aanpak werkt: “Ik geloof dat, in de vijftien jaar dat we dit zo doen, er niet één keer een fiets gestolen is. “